104 години след потъването на Титаник

104 години след потъването на Титаник
15-04-2016г.
76
Любен Спасов

На 14 срещу 15 април се случва един от най-трагичните инциденти, който историята ще помни. Равносметката е страховита - загиват 1517 души пътници и екипаж, сред тях 38 българи.

Всички знаем историята. Най-малкото от филма.

За красивия голям кораб, който вепчатлява всички със своята големина и своя външен вид. За безразсъдния капитан, за оркестъра, който свири на палубата до последно…

Все пак нека припомним незабравимата историята на кораба.
Той е вторият от трите огромни плавателни съда, построени в корабостроителницата „Харланд енд Улф“ в Белфаст." По онова време. Дължината му била 269 метра, а ширината му 28 метра. "Титаник“ е британски лайнер от клас "Олимпик". Той е най-големият пътнически параход в света по онова време.

И идва трагедията...
Вечерта на 14 срещу 15 април 1912 г. се сблъсква с айсберг и два часа и половина по-късно е на дъното на Атлантическия океан.
Трагедията става в рамките само на три часа. Иронията е, че най-модерният пътнически кораб за своето време е бил обявен предварително за „непотопяем“. Само за няколко часа загиват около 1500 души пътници и екипаж.

Историята на трагедията се знае от всички ... В нощта на фаталната среща на „Титаник“ с гренландския айсберг капитан Стенли Лорд пътува в същото направление за Бостън с 6000-тонния кораб Californian („Калифорниън“). Вечерта на 9 април неговият кораб е заобиколен от ледове и той е принуден да спре до сутринта. Понеже знае от медиите за маршрута на Титаник и че той се намира в същия район, капитан Лорд е първият, който предупреждава капитана на кораба за опасните ледени блокове. Въпреки предупреждението обаче сблъсъкът на кораба и айсберга не може да се избегне и Титаник потъва.

Любопитни факти около Титаник
Един от най-емоционалните моменти във филма "Титаник" е, когато оркестърът продължава да свири, за да се успокоят пътниците. И това наистина се е случило. Музикантите са свирили в продължение на часове... до самия край.

Хората много често се чудим „Какво би станало, ако...“. В случая на Титаник едно е ясно -  ако айсбергът е бил видян 30 секунди преди сблъсъка и капитанът е бил информиран, е могло инцидентът да се избегне.

Помните ли четирите известни комина на кораба? Един от тях дори не е работел, а е бил изцяло за украса.

Обществена тайна след потапянето на кораба е, че повече от половината от спасителните лодки на борда на кораба не са били изцяло запълнени. Десетки щяха да оживеят, ако капацитета на лодките е използван максимално.

Любопитен факт е, че главният готвач на кораба е един от оцелелите поради много интересна причина - преди падането във водата мъжът е изпил достатъчно количество алкохол, което държало тялото му затоплено.

Ирония на съдбата е, че в деня на нещастието по план е трябвало да бъде направена тренировка за спешна евакуация със спасителните лодки.

Бюджетът на филма на Джеймс Камерън за "Титаник" всъщност е бил по-висок от бюджета, изразходван за построяването на кораба в реалния живот.

Титаник остава в историята и като единственият океански лайнер, който е бил потопен от айсберг.

Истерията наречена Титаник
През годините различни предмети от кораба са продавани на търг и хората дават луди пари само и само да се доберат до тях.

Например - бисквитка, която е била на борда на една от спасителните лодки, и снимка, за която се твърди, че изобразява айсберга, потопил "непотопяемия кораб".
Крекерът на Spillers and Bakers, обявен за „най-ценната бисквитка в света", бе грабнат от гръцки колекционер срещу 15 000 британски лири. Цената на снимката пък стигна невероятните 21 000 лири.

Титаник 2 – ще се повтори ли историята?
Един от най-богатите хора в света - австралийският милиардер Клайв Палмър, който е женен за българката Анна, се приближава все повече към сбъдването на мечтата си - да пусне точно копие на "Титаник" на вода.

Репликата на потъналия преди 104 години "Титаник" ще направи първото си плаване през 2018 г. Новият кораб е с дължина 270 метра, височина от 53 метра и водоизместимост от 400 тона. Във всички 840 каюти могат да се настанят 2400 пътници и 900 членове на екипажа. На разположение на пътниците, както и преди, са каюти от първи, втори и трети клас. В същото време, новият кораб, според създателите му, се различава силно от "оригинала" по навигационните системи. И разбира се, ще бъде оборудван с модерни средства за евакуация, сателитен контрол, цифрова навигация и радарни системи. В своето първо пътуване "Титаник 2" няма да премине през Атлантика. Той ще тръгне от източната провинция на Китай – Дзянсу и ще се насочи към Дубай. Все още не е ясно колко ще струва билет за пътешествието, но според някои източници нетърпеливи авантюристи вече са предложили да платят 1 милион за преживяването.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.