Как умря баскитаристът на „Любе”

Как умря баскитаристът на „Любе”
20-04-2016г.
81
Мария Николаева

Дневник на една предизвестена смърт. Така изглежда страницата във Фейсбук на Павел Усанов, баскитаристът на „Любе”.

Ден след ден там съпругата му Юлиана Усанова Грин разказва какво е състоянието му и отчаяно призовава всичките му приятели да отправят молитви за възстановяването му. Това така и не се случва. Един от най-обичаните китаристи на Русия не изпълнява пророческото си обещание от 2015 г., когато изпява „Всичко ще бъде както трябва”.

Павел Усанов умира след побой, нанесен от бивш затворник и 17 дни кома. Нападнат е в нощта на 1-ви срещу 2-ри април, докато се прибира към дома си от купон с приятел, който празнува раждането на сина си.

На 10 април съпругата му Юлиана пише във Фейсбук:

„Скъпи приятели, казвам се Юлиана Усанова, аз съм съпругата на Павел. Всеки ден съм до мъжа си, говоря с лекарите. Той е в критично, лошо, но стабилно състояние. Има надежда, че ще оживее. Трябва му вашата помощ!!!”.

Оттам нататък съобщенията на Юлияна Усанова, която също е музикант, стават все по-тревожни:

11 април в 01:15

„Наш другар е в беда. Вече няколко дни Павел Усанов е в кома. Лекарите се борят за живота му. Това е човек, рядко порядъчен, честен, човек на мъжката дума, на добрината и на таланта. Ние, неговите приятели, се молим за него. Помолете се за здравето на Божия раб Павел! Моля ви!”

12 април в 18:28

„Скъпи мои! Днес сутринта анализите на Павел показаха значително понижаване на левкоцитите. Това е малка радост! Благодаря на всички ви! Продължаваме да работим и да се молим здравето му!”

13 април в 20:41

„Състоянието на Павел остава тежко, но се появи положителна динамика. Продължавайте да се молите! Той се нуждае от помощта ви!”

14 април в 08:06

„Скъпи мои! Вчера при Павел беше отец Дмитрий и го причасти. Паша изглеждаше по-добре, отколкото вчера, но лекарите не ни зарадваха с добри новини, те правят всичко възможно. Нека да се помолим за тях – Зинаида и Александра, за да може Господ да им покаже верния път към оздравяването на Паша! Благодаря ви!”

15 април в 18:42

„Скъпи приятели, колеги и познати на Павел Усанов! Павел е в критично състояние. Той и семейството му се нуждаят от подкрепата ви. Ще сме ви благодарни за каквато и да е помощ! Господ да ви помага!”

16 април в 00:24

„Днес вечерта бяхме при Павел, няма промяна. Лекарите се борят за живота му. Бог да им даде сила и разумни решения.”

18 април в 11:05

„Приятели, имам молба да се помолите за божията робиня Олга, още един от лекарите на Паша. Много внимателен и чувствителен човек. Състоянието на Паша няма промяна, но изглежда нормално. Опази нас всички, Господи!”

На следващия ден Павел Усанов умира. По някаква зловеща ирония той си отива на същия ден, в който преди седем години умира друг член на група „Любе” – музикантът Анатолий Кулешов, загинал при катастрофа.

След смъртта на Павел Усанов Интернет е изпълнен с десетки гневни коментари срещу човека, убил баскитариста на „Любе”. Има и различни версии за това как е бил нападнат. Според някои той е бил изненадан в гръб, според други – ударен е пред бар, където Усанов е коментирал теми за Донбас и така е предизвикал гнева на нападателя си.

Един от приятелите му, писателят и музикант Захар Прилепин, излиза с емоционална изповед в деня, в който Павел Усанов умира:

„Паша е седял в бар и е обсъждал точно тези теми, които ни разгорещаваха – ситуацията в Донбас. Много ни болеше за това, което се случва там и все се чудехме как можем да променим нещата, какво да направим, как да помогнем.

В бара е бил някой, който, съдейки по всичко, не е одобрил целия разговор. Изчакал е Павел да излезе навън и го ударил по главата. Отзад. Ако се беше изправил лице в лице с него, щеше да има много по-малко шансове, защото Паша щеше да се защити. И така той се озова в болница със счупен в основата си череп и мътремозъчен хематом. Три седмица в кома. Всеки ден съпругата му Юля призоваваше всички да се молят за него и за лекарите. Днес Паша, без да излезе от комата, умря. Размножиха се хората, които убиват за словото, заради позицията, заради мъжеството. Павел дори не е взимал в ръцете си оръжие. Той помагаше на децата. Как да се отнасям към всичко това?! Как да простя? Нещо се преобръща вътре в мен. Много ме боли...”

Днес прокуратурата в Русия повдигна по-тежко обвинение срещу нападателя на музиканта – Максим Добрий. Той ще бъде съден за „умишлено увреждане на здравето, довело до смърт и може да получи до 15 години лишаване от свобода.

Павел Усанов ще бъде погребан утре в родния си град Чебоксари. 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.