България засега продължава да е лайно

България засега продължава да е лайно
30-04-2016г.
49
Дилян Вълев

Преди време много се разсърдихме на един чех, който направи инсталация как си представя България. И какво мислите измисли той – представи ни като тоалетна, ама турска – клекало.

Всички тогава толкова се възмутихме, че даже и дипломатически ноти изпращахме. Човекът обясни, че не е искал да ни обиди. Просто бил като дете на курорт по нашето море и там за пръв път видял такива тоалетни. Много се впечатлил, че му се налага да се изхожда клекнал.

Малко по-късно от нашето министерство на туризма измислиха гениалната идея да се направи лого на държавата, което да я представя по света и евентуално да привлича посетители в нея.

И в резултат се получи нещо, което доста прилича на един остатъчен продукт, ама на човек със стомашни проблеми. Трябвало да е роза, но това може да го разбере само някой с много развито чувство за абстрактност.

Както и да е, тия дни все пак са решили да заменим лайното с нещо друго. Били представени 15 проекта. Компетентно жури ги разгледало всичките и знаете ли какво решило?

Нищо.

Нито един проект не бил одобрен.

Защо е толкова трудно да се представи тази държава чрез една стилизирана рисунка?

За всяка държава съществуват клишета, и за нас има, при това прекалено много. Розите, които на някого приличат на лайно, са най-голямото клише, разбира се. Навремето, когато приеха лайното, сред другите проекти бяха другите клишета – Мадарският конник, Панагюрското съкровище...

Все неща, за които ние лично нямаме кой знае каква заслуга. Или сме ги изровили от земята, или си стоят издълбани на някаква скала.

Но, окей, да допуснем, че сме наследили нещо, с което искаме да се похвалим, тъй като в момента сме на дередже само да се оплакваме.

И какво да бъде това нещо, без да изпадаме в клишета и да бъде красиво визуално. Разбира се, турските тоалетни и лайната се изключват априори.

Но все пак в тази държава обективно има много красиви неща.

Ако има някой с достатъчно талант и необременен от стереотипи да погледне, би се сетил.

Припомням си пътуванията си и се сещам за една църква върху хълм в Стара Планина, за един остров насред язовира до Доспат, за Триградското ждрело, за каквото и да е в Рила или Пирин...

Не е задължително да е клише, не е задължително да е лайно. Просто нещо красиво.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.