Vice News: „Млади булки за продан: пазарът на девици в България отблизо” (ВИДЕО)

Vice News: „Млади булки за продан: пазарът на девици в България отблизо” (ВИДЕО)
14-06-2016г.
24
Лентата

Как изглежда България за не-българите? Например, за еропейците?

Ами ето как...

Vice News направили филм за нас. И по-точно: филм за България и Стара Загора. И още по-точно, за пазара на булки, циганския.

Във видеото ще чуете анонси (съвсем логични, разбира се) от типа – „как се организира пазар на жени, които се продават  като стока в 21 век, в европейска държава”.

И може би ще ви хване малко срам. Но не може да направите нищо. Защото, фактите са си факти. И ние живеем с тези хора, чиято традиция е да си продават жените. Точка.

Vice News пишат:

Всяка пролет, град Стара Загора (в централната част на България) е домакин на спорен пазар за булки, където млади девици дефилират пред ухажори, които дават оферти за тях. Пазарът е най-голямата годишна среща за 18 000 роми калайджии – (най-големият цигански клан в България), подгрупа на ромите, които срещат непрекъснато предразсъдъци и са изключвани от общностите в цяла Европа.

Калайджиите днес не могат да живеят с древния си занаят – медникарството, но затова пък са известни със сензационните пазари на булки и това е една от последните им оцелели традиции. За да разберете защо тези средновековно звучащи пазари съществуват в модерна Европа и как калайджийските момичета се чувстват, когато трябва да бъдат продадени - Milène Larsson пътува до село Оризово и прекара време с едно семейство, чиито две дъщери се подготвят за годишния пазар на булки.”...

Айде, честито. Гледайте и не се чудете на реакциите към България в международен мащаб. Те са логични:

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.