Владимир Чуков: Европа се доближава до реалностите в Близкия Изток

Владимир Чуков: Европа се доближава до реалностите в Близкия Изток
27-07-2016г.
55
Лентата

Lentata.com се свърза с Владимир Чуков (арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия изток и исляма), за да коментира убийството на свещеник във Франция и възможно ли е да станем свидетели на религиозни войни...сега, 21 век.

***

Как ще коментирате убийството на свещеника във Франция?

Това нападение е част от вълната от терористични актове, която заля не само Франция, но и Западна Европа. Тази ескалация на тероризма означава, че Европа живее в друг свой стадий, в който липсва сигурност и стабилност, което за съжаление много силно ни доближава до реалностите в Близкия Изток. Това трябва много ясно да бъде осъзнато от европейците.

Значи ли това, че  предстои още по-голямо противопоставяне на исляма срещу християнството? Да очакваме ли религиозна война?

Подобен тип противопоставяне виждаме в Близкия изток много отдавна. По- миналата година имаше отвличания и заложническа криза с монахини от манастира в Сигная в Сирия. Бяха отвлечени двама християнски духовници и респективно убити.

В Ирак виждаме едва ли не изкореняване на християнството от терористите.

Подобен тип нападения не са прецедент, затова не бива да обобщаваме.

Ако погледнем самия нападател - той е класическият профил на атентатор, като тези в Париж, в Шарли ебдо, Брюксел. Става въпрос за социална маргинализация, за възприемането на символите на Ислямска държава като начин за идентифициране. Това е човек, който е признал своя провал, той се е провалил в общественото, духовното, социалното си поприще. За да може той да докаже силния си гняв, напада представители на друга религия.

Колкото до религиозните войни, нека да не обобщаваме. Трябва да имаме предвид и че огромна част от ислямския свят не признава Ислямска държава, те я анатемосват. 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.