ПАРЧЕТА ИСТОРИЯ: Царският влак на Фердинанд

ПАРЧЕТА ИСТОРИЯ: Царският влак на Фердинанд
25-08-2016г.
238
Гост-автор

Този вагон е част от царския влак на Фердинанд от началото на XX век.

Произведен е през 1913 г. в Gotha Waggonfabrik - завод познат на повечето хора като производител на самолети, сред които прочутото летящо крило с реактивни двигатели Go 229 или първият самолет по системата "Стелт", от края на Втората световна война.

Смята се, че това е личният вагон на Княз Кирил Преславски.

Оборудван е с динамо задвижвано от движението на една от колоосите (общо 3) за автономно производство на електричество. В него има 1 голям салон, 1 самостоятелно купе и 2 купета свързани с плъзгаща се врата. Все още в обзавеждането му може да се види изяществото на царския вагон - красиви елементи от дървен фурнир и вградени седефи, бронзови решетки на вентилационните отвори и отоплението, дръжки и ключалки, дървена мебелировка включваща шкафчета, бюра и др., 3 часовника показващи източно, средно и западно европейски времена, умивалник в тоалетната, лампи, багажници и много други дребни детайли. Всички те са автентични - на 103 години и все още може по тях да се възстанови напълно.

Състоянието на механиката на вагона (окачване, по железничарски жаргон) също позволява той да бъде приведен в движение. През 50-те години композицията е разбита на отделни вагони и през 60-те години този вагон е докаран и включен в състава на възстановителния влак на ЖПС Стара Загора.

Тогава е бил все още напълно оборудван със сервизи за хранене, грамофон, огледала, самовар и др.

След 2000 година е изваден от състава и до днес стои така изоставен и гние, въпреки дългогодишните усилия на колега механик по осигурителната техника и негови съмишленици от Стара Загора.

Една вълнуваща среща с важно парче история за България и жп транспорта ни.

Снимки: Tsvetan Kaludov, Йоана Младенова

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.