Пиянската изцепка на века! Или защо трябва да откажете алкохола...

Пиянската изцепка на века! Или защо трябва да откажете алкохола...
04-09-2016г.
31
Читател

Една неприлична реплика, изречена от един доста популярен едър бизнесмен разбуни духовете в страната.

Видимо пиян до козирката строителният бос Методи Бачев огласи пред 1 000 души, че кметът на Симитли и премиерът Бойко Борисов са имали интимни отношения (според него).

Дотук нищо, което да прави впечатление.

Действията на полицията и прокуратурата в последните дни обаче направиха такова и то доста силно. Стигна се до там, че големите национални медии разискваха пламенно въпроса кой е виновен в цялата тази история. И то след качването на скандалния клип в една електронна медия.

За няколко часа са задържани бизнесменът Бачев и собственикът на сайта, който публикувал изказването на горепосочения.

Кой и за какво разпитва журналист заради изказване на гост на тържество? Това е въпросът, който всички си задаваме. Има ли вина журналистът за това, което казват хората, записани във видеото? И докога журналистиката у нас ще е поставена под преса? Кога ще се почувстваме свободни да кажем това, което искаме, без да се притесняваме за последствията?

Не, че защитавам някоя от страните в скандала, но цялата тази история е меко казано смешна. И не е никак престижно полиция и прокуратура да обръщат такова голямо внимание на ПИЯНСКА изцепка.

Не трябваше да се пристъпва към такива радикални действия спрямо двете лица, с което всъщност се легитимира слуха като достоверен. Грешката е сериозна и трябваше някой да поеме отговорност. Пое я, с желание или без, шефът на Областната дирекция на полицията в Благоевград Росен Танушев...

След като министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова посочи като мотив „превишаване на полицейски правомощия и непремерени действия по отношение на граждани“.

Да, наистина не знам кой нормален държавен орган ще се заеме с това да изяснява какво е искал да каже един човек, било то и бизнесмен под въздействието на алкохола.

Е, прекалиха!

Знаем, че се изрича обида към премиера, но тя се квалифицира като такава и може да се назначи разследване само след представяне на частна тъжба. Такава няма!

Даже Бойко Борисов не знае за какво става въпрос. Заяви го по време на гостуването си в предаване на БТВ в четвъртък. И тук идва въпросът: Какво разследва прокуратурата след като не е налична такава тъжба?

От МВР твърдят, че Бачев е задържан, защото е извършил хулиганска проява на публично място. Добре, а Хамбарджийски за какво е задържан? Да не би публикуването на видеоклип също да е хулиганска проява? Или просто полицаите искаха да покажат по този начин предаността си към министър-председателя?

Ама така не се прави.

Има си ясни правила кога и по какъв начин трябва да се задържат хора. Апропо, интересно ми е какво са питали Бачев и какви отговори е дал той. А дали изобщо си спомня какво е казал тогава?

За фирмата, управлявана от Бачев се знае, че печели големи обществени поръчки за строеж на магистрали и първокласни пътища. А самият той позира за снимки с премиера и министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Демонстрира и доста близки отношения с тях.

И в крайна сметка какво се получи?

Заради пиянска изцепка хвърчи главата на МВР-шеф. Ами такива са последствията от едни непремерени действия. Така става, когато един служител на държавата се опитва да направи повече от това, което е длъжен да извърши. Така става, когато някой разпореди да се извършват такива смехотворни деяния заради незначителна реплика, излязла от устата на пиян бизнесмен, вместо да се занимае със сериозните проблеми и разкриването на истинските престъпления. Затова комисар Росен Танушев трябва да си тръгне засрамен от Благоевград и дано вече си е взел поука...

За да не повтаря същата грешка при следваща подобна ситуация. Защото това не е срам само за полицията. Това е срам за цялата държава. Срам за управляващите и управляваните от тях. 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.