Кой е всъщност кандидатът на ГЕРБ?

Кой е всъщност кандидатът  на ГЕРБ?
16-09-2016г.
17
Гост-автор

Тази есен предстоят президентски избори в България. Кампанията, ако изобщо я има, е по-вяла отвсякога. Дори чак странно вяла.

Напомня на тази преди втория мандат на Първанов – скучна и безинтересна. Безинтересна, защото никой не се интересува от изборите. Всеки знае, че президентството е куха институция без реална власт. Ако не беше така, Бойко Борисов отдавна щеше да е станал президент. И ето как стигаме до логичния въпрос – кой е кандидатът на най-силната партия, управляващата партия, ГЕРБ? Странно (или не?!?!), той е тайна. Тайна, която трябваше да се разбули в началото на септември. Нещо като Биг Брадър – маските падат. Е, нищо не падна, обещанието не се спази и сега чакаме началото на октомври, за да разберем аджеба кой е Той. 

Без да се правим на интересни, можем да кажем, че кандидатът на ГЕРБ е Б.Б. И това, впрочем, винаги е било така. Кандидатът е Биг Брадър. Само че не в ролята на всемогъщ и всевиждащ, а на някой анонимник, сложен, за да спечели процентите на Бойко Борисов. С други думи, кандидатът на ГЕРБ е Бойко Борисов, а с още по-други думи, кандидатът на Бойко, е Бойко. И това винаги е било така (с малки изключения, ама много малки – като например кметът на Пловдив Иван Тотев, който спечели втория си мандат не като кандидат на Бойко, а като на себе си...или на Цветанов).

В България партиите винаги са били лидерски. Това е лошо, тъй като означава, че не могат (или не искат) да създават кадри. Но да се върнем на президентските избори.

Защо управляващата партия отказва упорито все още да разкрие кой ще издигне в борбата за президентския стол? Възможностите не са  безкрайно много, като целият спектър причини варира от „нямат кандидат и няма да участват” до „не искат да го кажат нарочно”. Във втората хипотеза се разкрива още един, по-голям и сложен спектър причини и зависимости, затова ще се концентрираме върху тях. Още повече, от ГЕРБ казват, че ще участват в битката.

Първи вариант. Борисов е твърдо уверен, че ще спечели. Ясно е, че ще има балотаж, но там също ще спечели. Т.е. дори да номинира портиера си, или някой, срещнат на Петолъчката, той пак ще спечели. Това е интересен и възможен сценарий. Логиката е, че няма смисъл да вади кандидатура, за да не му я съсипят с компромати и да трябва да я оттегля. Хитър ход, като може линията да се следва докрай и кандидатът на ГЕРБ да бъде обявен в петък, преди деня за размисъл. Това ще бъде прецедент в историята ни, което е хубаво. Ще гледаме една муцуна по-малко в предизборните студия, което също е хубаво. Минус е, че явно някой си мисли, че може да направи и Мунчо Идиота президент и ние...ще го изберем...

Втори вариант. Към момента Борисов твърди, че ако загуби изборите, ще си подаде веднага оставката. Този сценарий заслужава внимание, тъй като може да се мисли в посока, че ГЕРБ не искат да печелят, за да сдадат властта и да кютат като обикновени депутати при следващите извънредни парламентарни избори. Така ще си тръгнат с лозунгите за хиляди километри магистрали, зали и тангенти, а ще оставят друг да вади горещите картофи от огъня. Хитро! Само че европриятелите на премиера, които отпускат милиони евро по фондовете, едва ли ще го оставят ей така да напусне кораба и да не им управлява „правилно” средствата. Надали са толкова глупави.

Трети вариант. Борисов се е договорил с БСП да отстъпи елегантно и джентълменски победата на Румен Радев, да си подаде оставката, а след предсрочните избори да се коалира с левите партии и да каже – „ето, народа това иска, аз това му давам”. Това, разбира се, ще бъде пълно предателство спрямо милиона хора, гласували за ГЕРБ досега, които в основата си са с десни и с центристки убеждения. Но...на кого му пука? Така че и това е възможно! Нека си припомним как Мая Манолова бе избрана за омбудсман. Ето,  сега – чакаме, чакаме, накрая вадим безличен и слаб опонент, който ген. Радев смазва по  генералски и става „президентът, който казва „Не!”(а след това му преодоляват ветото и правят каквото са си решили, както и досега).

Четвърти вариант. Борисов да се кандидатира за президент. Всички остават с пръст в уста – от партията му, от Европа и Турция. Нататък вижте първия вариант.

Пети вариант. Изненада! Аз ще съм кандидат-президентът на ГЕРБ. Но ще бъда обявен СЛЕД изборите, като Бойко Борисов ще обясни, че аз съм кандидатура всъщност за следващите президентски избори. Ето, нали искате рано да се обявяват избраниците???

Шести вариант. Борисов има безброй кандидати, сред които да избира. Фандъкова, Цачева, Павлова. Но има и един друг сценарий – да се подкрепи кандидат на друга формация! В това има логика, тъй като ще се търси по-широка обществена подкрепа, а защо не и победа на общия фронт още на първия тур.

И така, кой може да се превърне в печеливш кон за ГЕРБ?

На първо място, разбира се, е Жорж Ганчев с кандидат-вице Кольо Парамов. Огромното предимство на Ганчев е дългогодишният му опит в политиката, владеенето на чужди езици и космополитизмът на неговата душа. В златна кокошка може да се превърне и...онзи, дето удари Волен Сидеров пред НАТФИЗ. Най-малкото с Бойко ще се разбират – биткаджии са, може да се знаят от каратето... За народа пък господинът е привлекателна кандидатура, защото щом успя да разбие скулата на Сидеров, може да опита и с някой друг. Това вече е нещо! И накрая, но не на последно място, безспорната двойка фаворит с или без подкрепата на ГЕРБ – Димитър Маринов и Радослав Петров. Двамата са доказани личности, с тежест в обществото. Димитър Маринов ще има шанс да покаже на световния политически елит всичко, с което разполага. Най-вече „парчето”. От своя страна, функциите на вицепрезидент отлично ще осъществява г-н Петров. Той има зад гърба си десетки други парчета, превърнали се в класически произведения на музикалното изкуство. Именно със своите парчета двамата ще вземат активно участие в политическия живот на родината.

И, както казваше Къци след тъп виц – шегата настрана. Предполагам повечето хора, четящи това, са интелигентни и пият кафе. А всеки знае, че късметчетата с кафето са основен източник на мъдрост в нашето съвремие (заедно с фейсбук статусите). Накрая искам да ви споделя едно късметче, което ми се падна преди време:

Ако един смешник забавлява народа – това е комедия. Ако този смешник води народа – това  е трагедия.”

На следващия ден Слави Трифонов започна да събира подиси за референдум. Сигурно е за добро.

***

Приписват на Ванга предсказанието, че България ще тръгне нагоре, ако начело й застане руса жена. Цецка Цачева е руса. Дано е за добро.

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.