Минимум образование, максимум претенции

Минимум образование, максимум претенции
04-10-2016г.
19
Гост-автор

"Студентите отиват в чужбина не защото там образованието е по-добро, а защото там имат шанс за реализация." Това каза проф. Стати Статев, ректор на УНСС по БиТиВи.

Не знам как проф. Статев мери чуждото ниво в образованието, но сме наясно първокурсници с какви резултати от средното образование остават да учат у нас.

Довчерашни двойкаджии и криво ляво тройкаджии изведнъж се издигат на световно академично ниво? Започват да ходят редовно на лекции и се научават на ум и разум, след като не могат нито да четат, нито да пишат?

А какво би казал ректорът на УНСС, че почти всеки грамотен млад човек не желае да бъде в компанията на състуденти, които ще го влачат само назад?

В сутрешния блок първокурсник в свое изказване рече: "Нека от фирмата дойдат при мен веднага щом започна следването, нека ми предложат работа след завършването, та да имам причина да остана."

Ето я и диагнозата: той не желае фирмите да бъдат отворени към това той да ги обикаля като пчеличка и да си урежда практика още в самото начало, че ако после го бива да го вземат. НЕ! Той очаква фирмата да дойде, да го забележи, да си го набележи, да му се помоли да му даде работа, а той само ще постави условие за заплата.

Още много, много години всички качествени млади хора директно ще излизат от България, за да се учат на места, които със самия си авторитет дават повече възможности. Да не говорим, че самата среда е вдъхновяваща, че усилието е смислено и че никой не влиза там с идеята как всеки ден да кръшка.

***

Заглавието е на редакцията.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.