Кадафи, Асад и „борците за свобода”, които носят война

Кадафи, Асад и „борците за свобода”, които носят война
20-10-2016г.
19
Владимир Мицов

На тази дата, преди точно 5 години, Кадафи беше брутално убит от "бунтовниците" в Либия, които бяха официално подпомогнати от САЩ/НАТО и ЕС. Същото "отбранително" НАТО, което за пореден път нападна държава, която не е заплашвала негов член.

А, да - Кадафи уж беше заплашвал Европа, че ако не му дадат там едни милиарди, щял да пусне бежанците.

Много прилича на един сегашен диктатор, който заплашва със същото и пак иска едни милиарди, и даже си изпълнява заплахите. Пък европейските лидери са му клекнали и се изреждат един по един, търкайки колене пред него (но пък не спират да обвинят една друга държава за всичките си проблеми, де).

US държавният секретар тогава, и настоящ кандидат за президент на САЩ, Килъри Клинтън се изцепи със смях (буквално): "Дойдохме, видяхме, той умря!" (“we came, we saw, he died.”)

И сега Либия е една разбита държава, върната с около век назад в развитието си, след като беше една от най-развитите държави в Африка. Държавата е разцепена, имат ДВЕ правителствва - едно международно признато и едно непризнато, както и голяма част от територията се контролира от различни групировки (там и ДАЕШ).. Ресурсите се изливат ... някъде, а всеки ден от Либия тръгват десетки лодки с бежанци за Европа. 
Потресаващото е, че има хора, които до ден днешен си мислят, че сега като свалят и Асад и в Сирия ще настане мир, любов, икономиката ще се вдигне в пъти, ще се излеят милиарди долари и евро в джобовете на обикновените сирийци ....И изобщо няма да стане като в Либия. 
А Сирия също е една от най-развитите държави в Близкия Изток. Или поне беше. Преди да се появят ядящите сърца и режещи детски глави "борци за свобода", официално подкрепяни от Запада.

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.