Гражданите срещу ГЕРБ. Случаят "Младост"

Гражданите срещу ГЕРБ. Случаят
10-11-2016г.
77
Гост-автор

Протестите в Младост започват през август, когато жителите на квартала осъмват с ограда за строеж в градинката до бл. 19, за която лично се грижат от 30 години. Оказва се, че общината е разрешила строеж на уж работническо общежитие за „информационни кадри“ с 15 гаража към него, което всъщност е скрита форма на нов блок, тъй като пропуск в закона забранява нови жилищни сгради в такива пространства, но позволява общежития.

Десислава Иванчева, която живее в съседния 20 блок, веднага организира подписка и протест, в която се включват и 80 деца от района, за които това междублоково пространство е единственото що-годе зелено и поддържано място в района.

Още същата вечер правят протест, като се обръщат към всички политически партии и общински съветници за подкрепа. Единственият, който откликва, е общинският съветник от ПП Нормална държава Войслав Тодоров.

На следващия ден има нов протест, с участващи вече над 200 души от съседни блокове. Идва и кметицата на Младост д-р Авджиева, както и депутатът и председател на Нормална Държава Георги Кадиев. Под натиска на протеста районната администрация замразява строителството за няколко дни, докато се разгледат документите.

И в документите лъсват скандални данни. Оказва се, че строител на „общежитието“ ще е фирма, в която преди време управител е бил зетът на кметицата Авджиева. Било уж с конкурс, а как от 5000 строителни фирми е избрана точно тази, никой не обяснява смислено.

Георги Кадиев вдига скандал за конфликта на интереси и иска от ГЕРБ да уволнят кметицата, защото „кметът разрешава, зетът строи“. Хората се организират все по-стройно, с протести всеки ден, вече обединени и с други хора от Младост 1, 2, 3, 4. Правят и протести пред районната администрация.

Паникьосани от протестите на хората, които изведнъж се разрастват и в Изгрев, Изток, Оборище, Подуяне и Люлин, Борисов и Фандъкова искат оставката на Авджиева и я получават.

Тогава Десислава Иванчева, вече наложила се като основен организатор и лидер на протестите, събира Инициативен комитет за свикване на референдум за спиране на презастрояването в Младост. Десислава е избрана за председател на инициативния комитет. Комитетът досега е събрал над 12 000 подписа, което е над летвата от 9 000 подписа за задължителност на референдум /10 % от 90 000 избиратели/. Десислава и сподвижниците й всеки ден са  сред хората, по пазари, спирки на метрото и пред големи магазини, събирайки подписки и обяснявайки каузата си. Изработват и голяма карта на всички предстоящи за застрояване над 40 места в градинки и зелени площи в район Младост, и всеки от подписващите се може да види къде ще се строи край неговия блок.

Когато се обявяват частични местни избори в Младост, протестиращите правят следващата стъпка. Решават, че единственият начин да гарантират, че зеленината ще се опази, е да издигнат свой кандидат за кмет на района, гражданско, независимо и необвързано лице, и да спечелят изборите. Десислава става естествен кандидат - заради амбицията, мотивацията, каузата, която има – защото, докато другите кандидати говорят какво ще променят, тя вече променя Младост - спряла застрояването в една градинка, събрала над 12 000 подписа, на прага да предизвика референдум в района. Тя е родена в Младост, цял живот живее в Младост, помни какъв е бил преди и какъв е сега. Спирането на ново строителство в зелени площи става нейна кауза, на която се отдава изцяло, като дори замразява личния си бизнес в сферата на транспорта, който има. Към тази кауза добавя и изграждането на нови паркове в района, особено парк Въртопо и Източен парк, и подобряване на административните услуги за гражданите.

Десислава е подкрепена логистично и експертно от партия Нормална държава, чието разбиране за политика е пряк диалог и работа рамо до рамо с гражданското общество, и припознава каузата за опазване на зелените площи като стойностна и достойна да бъде подкрепена.

Синергията между гражданското начало и политическия опит води до неочакван резултат.  На изборите Десислава изпреварва  всички големи партии и сега е на балотаж срещу ГЕРБ.

Гражданите срещу ГЕРБ.

Кауза срещу корупция.

Това е балотажът в неделя.

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.