А сега накъде?

А сега накъде?
14-11-2016г.
20
Гост-автор

Бойко подава оставка. Два мандата, две непълни управления. Две магистрали. 
Страната влиза в правителствена криза.

Защо оставка? Защото не го подкрепя народа ли? Не. Защото загуби президентските избори ли? Не. Защото е обиден, като Костов преди 14г ли? Не. Подаде оставка, защото така трябва, поел е ангажимент. Знаеше се още преди година, че ще има избори напролет. С ясно посочване на месеците. Така са се уговорили, така са се разбрали - дойде, видя, изтегли едни пари, подписа едни договори и си тръгна. Остави и отговорността си. Така или иначе няма кой да му я търси.

Защо правителствена криза? Защото, както Валерия Велева описа в Епицентър, се задава възможна центрофуга от служебни правителства. А те, както знаем, имат ограничено поле за действие, правомощията им са силно формални.

Ако си спомняте, Ердоган беше заявил, че ще удържа "бежанците" до декември. Той си има бежанци, ние пък си имаме едно ПМС 208. Имаме си и указания от Брюксел, подкрепени с траншове от 160 млн. евро, предназначени не за удържане, а за насочване и задържане на този лахар (за тези, които не знаят - това е движеща се с голяма скорост плътна кална маса, като бесни, жадни и зли емигранти; помита и унищожава) на наша територия. Имаме си и едни промени в закона за бежанците отпреди година. Имаме си и вицепрезидент бивш евродепутат. Само си нямаме ограда на границата и кой да я пази - като Родина.

Какво като вече си имаме президент-генерал?

Да, човекът е мъж, видимо - скоро мъж не ни беше управлявал. Печели доверие. Надяваме се, че ще има и достойнството на военен. Стои добре. Засега оставям настрана въпроса откъде дойде, кой го посочи, кой стои зад него, защо във всяко интервю обясняваше, че той с БСП няма нищо общо. Сега се надяваме, а и искаме, да бъде оставен да работи и да представя добре страната, да подрежда играчките след инфантилния си предшественик. Защото показва качества, с които може да се справи и да отмие срама, който Плевнелиев остави.

И не, БСП не се връща. А и да се върне, трябва първо да завие наляво. Тъй че, банани ще има. Въпросът е дали ще имате пари да си ги купите.

Та, радваме се, че Бойко подаде оставка, крайно време беше да го няма. Но сега какво? А сега накъде? Както знаем, желанията на народа са последното, с което управляващи (наши, а и техните собствени) биха се съобразявали. Въпреки това, днес в цялата страна беше ветровито, иска ми се да вярвам, че Скорпиънс имат закриващ концерт на турнето на промяната, в което участвахме с тях на уста. Баба казваше: като видиш хубаво, не се радвай, като видиш лошо, не се плаши. Каквото и да е, ще се справим – преброихме се, видяхме, че ни има, видяхме се кои сме, а и видяхме, че можем. Въпреки изборите на Цецо. Сега остава да се стегнем и да вървим напред. А Бойко... според мен трябва много да се пази. Дано съм лош пророк.

Изглежда ми като пирова победа. Но е победа. И е наша. И от нас зависи дали ще ги оставим да си разиграват коня в нашия дом.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.