ХИТРИНО – СЛЕД ЕКСПЛОЗИЯТА (ОБЗОР)

ХИТРИНО – СЛЕД ЕКСПЛОЗИЯТА (ОБЗОР)
10-12-2016г.
82
Лентата

Товарен влак дерайлира в района на гара Хитрино, което причини експлозия на цистерните с газ пропан-бутан. Петима души са загинали, а други 20 жители на селото са ранени.

По данни на полицията експлозията е предизвикана от последните два вагона на композицията, които са закачили далекопровода на гарата. 

Голяма част от къщите в района на гарата в Хитрино са засегнати от последвалия пожар. По думите на кмета на общината, има срутена къща, в която са затрупани деца.

Аварията е станала в 5.37 часа тази сутрин. Чули са се два много силни взрива. Хората казват, че мястото в долната част на селото е огнен ад. Всички къщи са сринати. Срината е сградата на автогарата, на общината. В къщите, които са в долната част на селото, има затрупани хора. Никой не знае колко точно са те.

В 5.37 часа товарен влак на фирмата „Булбмаркет“, който се движи от гара Дружба до Русе - Север и който е с голям тонаж - 1750 тона, с два локомотива начело на композицията, с цистерни пълни с пропилен и четири цистерни, пълни с пропан бутан и предохранни вагони, които са задължителни за влака, при влизането си в гара Хитрино дерайлира. По моите сведения, над седем са вагоните , които са дерайлирали. Единият от тях се взревява и нанася погром върху къщите и постройките в близост до железопътната линия., пояснява генералният директор на Националната компания „Железопътна инфраструктура“.

Пътническият влак, с който е трябвало да направят среща на гара Хитрино, е изчаквал на гара Висока поляна и не е бил на място, където е станала трагедията. От пътническото движение няма никакви проблеми и пътниците ще бъдат извозени с автобуси през гара Хитрино до Самуил, каза Ламбрев и добави още, че до този момент никога не е имало проблеми с релсовия път в този участък. По свидетелски показания, една от възможните причини за инцидента, може да е и влизането с по-висока скорост на влака в гарата:

По сведения на постовия стрелочник, който е бил на смяна и на когото са изгорели ръцете от инцидента, влакът е влязъл с по-голяма скорост, но това не мога да го гарантирам, преди да видим данните от локомотивите. За отклонение влакът трябва да влезе с максимална скорост до 40 км. в час. Това ще го проверим на място. Много от стълбовете, които са в близост до железния път, са свалени на земята, цялата контактна мрежа е прегоряла, т.е. няма ток в междугарията, и ще трябва да възстановяваме доста време тези щети.


По информация на местните, загиналите са много повече. Хората обвиняват пожарната и полицията, че са пристигнали по-късно от очакваното. 

Все още не е установена самоличността на всички загинали при взрива. Това заяви " главният секретар на МВР Георги Костов. Той потвърди, че към момента ранените са повече от 20:

Има разрушени сгради. Не можем да изключим хипотезите, че под тях има вероятност да има и затрупани граждани. Всички сигнали се проверяват. Рано е да коментираме каквото и да е.

Долната половина на село Хитрино е напълно евакуирана. 

Самите хора, които са евакуирани, се намират в горната част на селото сега, тъй като долу, в долната част е забранено изобщо оставането на каквито и да е хора, тъй като се смята, че има и отровни вещества, които се отделят при горенето:

В къщи беше сестра ми. Къщата я няма. Тя живее на 100 метра от ж.п.линията. Пострада и зет ми. Жертви има много. Те имат две дъщери. Видяли са една ярка светлина и те са погледнали навън и стъклата, които са изхвърчали, са ги порязали, а децата са се скрили под леглото. Нищо им няма - разказва жител на село Хитрино.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.