Актуално
Реч на омразата

Гост-автор | 20/12/2016

Отворено писмо на Леонид Шопов с някои доста основателни въпроси. Публикуваме го без редакция:

ДО
Ръководството на Вестникарска група БЪЛГАРИЯ
Редакцията на в.”24 часа”
Ръководството на БНР

КОПИЕ
Съвета за електронни медии
Съюза на българските журналисти
Омбудсмана на Република България

Уважаеми Дами и Господа,

като български гражданин, съпричастен към съдбините на Родината си – настоящи и бъдещи! – с интерес и постоянство следя събитията, касаещи България, и във вътрешен политически, социален и граждански аспект, и във външнополитически план, и в качеството й на суверенна държава - субект на международната политика, и като пълноправен член на единствената по рода си в историята на световната цивилизация общност от държави, какъвто е Европейския съюз, и като достоен член на най-консолидирания, мощен и отговорен за съдбата на мира, демокрацията и хуманизма по света отбранителен съюз, каквато е Организацията на Североатлантическия договор – НАТО.

За част от източниците ми на разнообразна и атрактивно поднесена информация съвсем логично и естествено съм приемал изданията на Вестникарска група БЪЛГАРИЯ, в т.ч. вестник „24 часа”, който, за разлика от много други български медии, ретранслиращи новини по материали на външни информационни агенции, предлага обективни авторски информации на своите кореспонденти зад граница. За всички активни граждани в нашата епоха е повече от ясно, че официалните „тела” на медиите не са в състояние да поемат и отразят целия динамичен събитиен масив, затова мнозина от нас са възприели практиката на „следене” на изявите, анализите, прогнозите и прочие мнения на най-ярките „форматиращи мнения” представители на родната и международната журналистика, като продължение на мисията им за обективно и отговорно информиране на публиката относно злободневието по света. 
В този контекст съвсем отговорно заявявам, че един от ползващите се с широкото и постоянно внимание на четящата публика, в т.ч. и моето, е Вашият кореспондент в Германия г-жа Капка ТОДОРОВА. Именно нейните дописки и оценки на събитията от площада около Кьолнската катедрала в Коледната нощ на 2015 формираха мнението на българската общественост, макар да бяха в дисонанс с множеството информации, излизащи от немските официални източници (полицейски отчети) и медии, от нейните материали, се информирахме и за престъпната „българска” следа в трагедията с девойката в Берлинското метро, макар и поднесена с неподходящо за официалната журналистика заглавие „Арестуваха циганина, блъснал жена в метрото…”, съдържащо елемент на етническа сегрегация. Въпреки множеството подобни фактологични несъответствия или съзнателно манипулиране на фактите и техните емоционални оценки с цел насаждане на определено мнение и формиране на определени настроения у читателите, г-жа ТОДОРОВА продължава да бъде възприемана, като претендиращо за „обективност” перо на журналистика, отразяващо мнението и въплъщаващо гражданските и етични принципи и позиции на работодателите й - редакцията на в.”24 часа”, в частност, и медийната политика на Вестникарска група БЪЛГАРИЯ, като цяло. Неформалното влияние на журналистката Тодорова в социалните мрежи бе потвърдено и с включването й на 6-та позиция в ТОП-10 на най-влиятелните личности, формиращи мнението на участниците във виртуалните социални общности (в качеството им на алтернативен източник за търсене и споделяне на информация) в публикувания от сп.”Егоист” рейтинг, озаглавен „Кого да следваме в социалните мрежи, ако искаме да знаем всичко за политиката?

Какво беше учудването ми, обаче, когато тази сутрин на личната страница на журналистката Капка ТОДОРОВА в социалната мрежа „Фейсбук”, следена от хиляди „последователи”, съзрях споделен от нея „призив” на някой си Dobrin Brant, публикуван в групата „Десен профил” и илюстриран с видеоклип от украинския ресурс Сегодня.ua, призоващ към следното (цитат!): «РУСКИ ФАШИЗЪМ - КАК УБИХА АЛЕПО За да спасите света - убийте Русия! С действията си и бездействия, престъпници са всички руски аборигени, без изключение. Българските им ятаци - също. Те само приличат на хора, но не са. ТЕ СА ИЗРОДИ” (стилистиката и правописа на оригинала са запазени!).

NB: Призивът е споделен без „бележка на автора”, т.е. на споделящия, както и без негов изричен коментар за разграничаване от мнението на първоизточника, което по подразбиране означава съгласие със споделения материал и съпричастност към изразените в него мнение, теза или призив към действие.

Във връзка с всичко гореказано имам няколко въпроса, които официално и отговорно отправям към горепосочените адресати, както и към всички представители на гилдията, която не случайно се нарича „четвърта власт” и носи не само солидарна с останалите три клона на държавното управление отговорност пред обществото ни, но и все по-често се изявява като мощен надконституционен коректив и лост за влияние върху решенията на традиционните конституционно институционализирани и сепарирани носители на държавната власт:

1. „За да спасите света - убийте Русия!” – има ли в този призив елементи на подбуда към действия, попадащи под квалификацията „геноцид” на етнически принцип над един 150-милионен народ, представляващ населението на въпросната Русия – държава-член на ООН и постоянен член на Съвета за сигурност на ООН.

2. „За да спасите света - убийте Русия!” – има ли в този призив елементи на научен расизъм, ксенофобия, реваншизъм и прочие признаци, характерни за идеологията на фашизма и определящи „ненужността” или „вредността” на един народ за цивилизационния просперитет на човечеството като цяло?

3. „За да спасите света - убийте Русия!” – това ли е стратегическото послание, което читателите, „искащи да знаят всичко за политиката”, трябва да усвоят, като основополагащо?

4. „За да спасите света - убийте Русия!” – споделят ли работодателите на журналистката и „общественичката” Капка Тодорова, а именно - редакцията на в.”24 часа” и ръководството на Вестникарска група БЪЛГАРИЯ, ръководството на БНР – мнението на своята сътрудничка в качеството и на свой упълномощен „специален кореспондент” в Германия?

5. Доколко „специален кореспондент”, който публично заявява подкрепата си към тезата, че „За да спасите света - убийте Русия!”, а руснаците са „престъпни аборигени и изроди”, може да бъде обективен в отразяването на събитията и да поддържа стандартите за независимост и обективност на медии, като в.”24 часа” и БНР?

6. Можем ли изобщо да очакваме от страниците на в.”24 часа” и в ефира на задграничните репортажи на БНР обективност и безпристрастност в отразяването на динамичните и тревожни събития в Европа и по света, след като позициите на Ваш водещ журналист и източник на информация и оценки за тези събития са а приори категорични, а вариантът за „решение” на всички световни проблеми е публично формулиран - „За да спасите света - убийте Русия!”

7. „За да спасите света - убийте Русия!” – това ли е позицията на български журналист, акредитиран в сърцето на ЕС, в момент, когато Европа и светът най-много се нуждаят от сплотяване около общочовешките ценности за защита на човешките права, вкл. правото на живот, като основен принцип и условие за постигане на трайни мирни решения във всички размирни райони с дипломатически, а не летални средства?

8. „За да спасите света - убийте Русия!” – това ли е „обективния” лозунг, на Европа и света в момент, когато Международния комитет на Червения кръст високо оценя хуманитарната мисия на Русия в подкрепа на международните усилия за ликвидиране на хуманитарната криза в Сирия? В момент, в който Русия е единствената страна, доставяща хуманитарни помощи за Сирия? В момент, когато стотици хиляди сирийци благодарят на Русия за освобождаването на Алепо?

9. „За да спасите света - убийте Русия!” – такава ли е трактовката на български на призива на новоизбрания президент на САЩ, че охлаждането на отношенията на САЩ с Русия е стратегическа грешка на предишната администрация на Белия дом и че е дошло време да се сложи край на тази конфронтация и да се премине към режим на диалог и многостранно сътрудничество за търсене на общи решения на глобалните кризи в сферата на международната политическа и икономическа и хуманитарна сигурност?

10. „За да спасите света - убийте Русия!” – това ли трябва да бъде новият Символ-верую на съвременния българин - гражданин на ЕС, в което си качество той не само споделя задълженията и отговорностите, възникващи от реализацията на общите за всички държави-членове на Съюза интеграционни и икономически политики, но и изповядва общи с останалите народи граждански, хуманни и хуманитарни ценности, залегнали в Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи?

Уважаеми Дами и Господа, оставам в очакване на отговорите Ви по поставените въпроси, решението по които, мисля, за Вас и ръководените от Вас медии и институции е дори по-важно, отколкото за нас – читателите, защото от тези Ви решения, вкл. касаещи персоналната отговорност на въпросния журналист, ще проличи, доколко е от значение за Вас обществената репутация и, респективно, доверието на хората към поверените Ви средства за масова информация и органично свързаните с тях органи, отговорни за етичната хигиена на информационното пространство!

С уважение и надежда за адекватна реакция,

Леонид Шопов,
Гражданин на Република България и съвестен данъкоплатец

 

 Други статии от този автор

Филмите на КарбовскиКоментари