Не крадете!

Не крадете!
18-01-2017г.
18
Гост-автор

Отворено писмо до новия американски президент Доналд Тръмп от студентите от Университета в Нортууд, Мичиган.

 

Уважаеми г-н президент,

Поздрави от университета Нортууд! Ние сме от училището по бизнес, чиято мисия е „да създаваме бъдещите лидери на едно глобално общество на свободната инициатива“. Всеки семестър стотици студенти завършват нашия университет и копнеят да постигнат успех от вида на онзи, който Вие сте постигнали. Наблюдавайки с интерес президентската кампания, изборите и периода на преход на вашия екип, моите студенти по икономика и философия направиха проучване какви са най-добрите начини вашата администрация да постигне целите си през следващите четири (да се надяваме и повече) години. Те подготвиха повече от 500 предложения относно данъците, субсидиите, регулацията, лобизма, търговията, имиграцията, социалното подпомагане, здравеопазването, минималното заплащане, лицензирането, образованието, инфраструктурата, назначенията във Върховния съд, съответстващи на Вашето обещание да „превърнете Америка отново във велика страна“.

Уважаеми президент Тръмп,

Вие сте едва вторият човек от 100 години насам, който има такъв удивителен шанс да върне Съединените щати към основните принципи на индивидуалната свобода и лична отговорност. Ние приветстваме декларираната от Вас позиция да използвате тази основа като средство да поставите икономиката на пътя на бърз и устойчив растеж. Също като Рейгън, Вие свършихте отлична работа да си изберете некадърни предшественици, което улеснява задачата Ви. За разлика от него, вие не сте обременен с багажа на обществения сектор.

Вие сте в уникалната позиция да „пресушавате блатото“.

Вие съзнавате, че най-голямата заплаха за нашата свобода и просперитет не е в Русия, Китай или Ислямска държава, а във Вашингтон. Чувстваме се окуражени от броя на „аутсайдерите“, които привличате в столицата – единственият вид хора, които могат да Ви помогнат да се противопоставите да двойното зло на бюрократичната тирания и лобизма със специални интереси.

Всички предложения във връзка със законодателната Ви инициатива могат да се сведат до  един основен ръководен принцип: “Не кради!”

Когато експертите Ви преглеждат ужасяващата сложност и злоупотреби вътре в Агенцията по вътрешни приходи и многобройните федерални регулаторни агенции, инструктирайте ги да бъдат ръководени от тази заповед, известна още от Стария завет. Ако те открият правило, при което може да се вземе от един индивид или група от индивиди нещо, което им принадлежи и да се даде на някого, който не го е спечелил – това е кражба и законът трябва да бъде променен моментално, за да бъдат анулирани тези действия на правителството като незаконни , какъвто е всеки въоръжен грабеж. При тези смели промени ще срещнете критицизъм и обструкции от страна на милиони бюрократи. Не се огъвайте – за разлика от тях, Вие сте законно избран и напълно отговорен пред нас, мълчаливото мнозинство, което е принудено да плаща на„обществените слуги“ свръх щедри заплати и облаги.

Господин президент,

Като изключително успешен предприемач вероятно сте наясно, че първите впечатления са по-важни за повечето хора от всичко друго. Цялото Ви наследство зависи от осъществяването в рамките на първите 100 дни на радикалните промени, които независимите гласоподаватели в щатите, където имаше оспорвана борба, очакват от неортодоксален лидер като Вас. Хора като нас в Мичиган и други от щатите в централната част на САЩ събориха „защитната стена“ на Клинтън и Ви дадоха шанса да промените историята с фискални и регулаторни реформи, които ще затъмнят „революцията на Рейгън“. За да получите обществена подкрепа за отмяна на повечето от щетите, нанесени в последните осем години, трябва да започнете с безпрецедентни данъчни съкращения за средната класа и работещите бедни, значително намаляване на регулаторните и данъчни тежести на компаниите, преустановяване на повечето субсидии и затварянето на всички дупки на Агенцията по приходите.

Като бизнесмен знаете, че хората действат на базата на стимули – очаквани лични разходи и възнаграждения. Данъците са глоба върху дейността. Колкото по-ниски са данъците върху доходите и дейностите, които генерират печалба в САЩ, толкова повече богатство ще бъде натрупвано в нашата икономика, толкова повече възможности за работни места ще се отварят, толкова по-висок ще бъде стандартът на живот за обикновените хора, толкова повече страната ще се обедини зад нашия президент. Регулациите са много по-лоши от данъците – те не само не генерират приходи за правителството, но позволяват утвърдени бизнеси и вътрешни хора в политиката да ограничават конкуренцията и да печелят несправедливо предимство. Имате пълната ни подкрепа да уморите от глад звяра, който изхранва мощните профсъюзи и корпоративните кронита и изсмуква жизнената енергия на данъкоплатеца от средната класа, вътрешния консуматор и независимия работник.

Единственият начин да пресушите политическото блато от брокерите във властта, е да върнете трите разклонения на нашето правителство в рамките на техните конституционални граници.

Лобизмът расте пропорционално на намесата на правителството на пазара. Трагедия е, че Върховният съд е абдикирал от отговорностите си и е позволил нашият президент да действа като император в продължение на десетилетия. Още по-лошото е, че Конгресът е утвърдил агенции, които създават закони отвъд закона –това са бюрократи, за които никой не е гласувал, а те гласуват правила със силата на закони. Това трябва да приключи още в първите две години на първия Ви мандат. За да осъществите тази цел, хвърлете мостове към републиканско мнозинство в Конгреса и назначете принципен консервативен Главен съдия във Върховния съд – някой, който знае, че нашата конституция съдържа важни принципи, а не онова, което е политически целесъобразно.

“Не кради!”

Поставете този надпис на вратата на Овалния кабинет, за да напомня на кабинета Ви каква му е работата. Последният век беше време на масово крадене на животи, свобода и собственост. Кои са най-прочутите примери на легализирана кражба? Законите за минималното заплащане, лицензионните регулации и социалното подпомагане. Първите два закона крадат от свободата на работодателя и служителя (или производителя и клиента), за да я разменят при взаимно приемливи условия, крадат от работните места за млади хора, от малцинствата, от по-ниско квалифицираните американци, изолирайки обхванатите в профсъюзи работници от конкуренцията отдолу. Социалните помощи печелят гласове за Демократическата партия, като крадат пари от здраво работещите семейства и печелят достойнство от онези, които го получават заради това, че се провалят. Социалните помощи възнаграждават необмисленото поведение, което възпроизвежда и умножава бедността, като в крайна сметка ограбва бъдещето на бедните.

Профсъюзите са сред най-лошите крадци в тази страна.

Съветваме Ви да работите с щатските губернатори, за да гласувате и укрепите законите за „правото на работа“. Всеки работник има правото да се присъедини към профсъюз, но никой профсъюз няма правото да принуждава работника да става негов член или да му плаща, за да бъде нает на работа. Същността на капитализма е правото на частна собственост, а същността на правото на собственост е възможността да правиш с онова, което е твое, каквото си поискаш, при положение, че не нарушаваш правата на другите. На собствениците на фирми трябва им бъде гарантирано правото да наемат работници и да ги уволняват, да купуват и продават, или да отказват услуги на базата на основания, избрани от тях. Ние може и да не харесваме някои от резултатите, но това е цена, която си заслужава да платим заради свободата ни. Аз не харесвам вулгарния език на много съвременни филми и имам правото да не ги гледам, но нямам правото да ги забраня.

Вредното влияние на профсъюзите никъде другаде не е по-очевидно отколкото в обществения сектор, и по-специално в американските държавни училища. Ние приветстваме вашия избор на секретар по образованието – и не само защото свекърът на г-жа ДеВос е голям приятел на университета Нортууд. За пръв път след възхода на прогресивизма в тази страна съзираме надежда да поправим съсипаната образователна система. Имате реален шанс да преустановите токсичното влияние на профсъюзните ръководители, които създадоха безумните правила на щатните длъжности. Тази система отблъсква младите и мотивирани висшисти да навлязат в държавното образование. Единствената цел на тази система е да запази работните места и пенсиите на много възрастни, отегчени, некомпетентни и незаинтересовани учители. За щастие ние разполагаме с много проста рецепта за оправяне на това положение, наречена „конкуренция чрез ваучери” – нека парите следват учениците във всяко училище по техен избор.

Тази страна е изградена от имигранти и техните потомци. Тези имигранти обаче са дошли, защото са прегърнали идеята за Америка. Имиграционната реформа е отдавна закъсняла и ние трябва да създадем нови стандарти съобразно реалностите на 21 век. Днес западният свят е под натиска на чужденци, които идват да се възползват от слабостите на нашите западащи, политически коректни култури. По ирония на съдбата много от имигрантите се опитват да трансформират нашите щати по подобие на местата, които са избрали да изоставят. Човешкият капитал е най-важният ресурс и ние трябва да приветстваме повече почтени, талантливи, миролюбиви, работливи чужденци, но трябва да бъдем разумни по отношение на тях.

Трябва да признаем, че имиграция без интеграция означава чужда окупация.

Приемането на хора, които не приемат традиционните американски ценности отнема бъдещето на нашите деца.

Напълно подкрепяме модернизирането на нашата рухваща инфраструктура и разбираме, че, както по въпроса за имиграцията, има умни и глупави начини това да се осъществи. Най-глупавият начин да построим наново нашите пътища, мостове и летища е да позволим на правителствените агенции да приложат централно разработени и одобрени проекти. Това просто ще бъде още една масивна кражба на парите на данъкоплатците. Като човек на бизнеса, Вие знаете по-добре от всеки друг, че проектите трябва да бъдат осъществени само ако приходите надхвърлят разходите. Освен това Вие знаете, че ако има възможности за печалба, частните фирми ще го направят по-добре от която и да било държавна агенция. Това, от което се нуждаем, е приватизация на нашата инфраструктура с мащаба на национализацията от Маргарет Тачър на командния пункт на британската икономика и рейгъновата дерегулация на американския бизнес преди 35 години. Ето как ще съживите доверието ни към свободата.

Ние Ви подкрепяме в решението да отмените и замените „Обамакеър“.

Всеки закон, като Закона за достъпното здравеопазване и закона „Дод-Франк“, които се състоят от повече страници отколкото нашата Конституция, трябва да се смята за ужасен закон. Законът за здравеопазването от 2010 г. е един от последните в дълга поредица от антиконституционни закони, които Върховният съд не можа да стопира. Използването на държавен натиск, за да бъдат принудени честните индивиди да купуват услуги от частни компании, е очевидно лишаване от основни свободи. Правителството е инструмент, който трябва да се използва само за защита на неотменните права на отделните граждани – за спиране на чужда инвазия, терористични актове и всякакъв вид агресивно поведение. Неестествено е, неморално и незаконно е да се злоупотребява с него, за да бъдат принуждавани хората да действат по начин, желан от държавните служители. Нуждаем се от закон, който да премахне натиска и бариерите пред американското здравеопазване.

Икономистите дебатират всякакви теми, но има една област, в която те от векове са стигнали до почти единодушно мнение – търговията. Много президенти преди Вас заявяваха, че ще подкрепят свободната търговия и частната инициатива, само за да използват протекционизъм, когато той стане политически изгоден. Тарифите и квотите носят мигновена очевидна полза на някои вътрешни производители. Те „запазват“ работни места и това се смята за добра политика. За съжаление това създава лоша икономика и нанася много поражения върху консуматорите и други американски работници. Вие сте много умен, широко скроен човек и имате смелостта да отстоявате десни принципи. Например, ако работниците в стоманодобива Ви окажат натиск да спрете вноса на евтина стомана от чужбина, кажете им, че запазването на работните им места ще вдигне цената на автомобилите, произвеждани в САЩ, и това ще бъде кражба на работни места в автомобилостроенето.

Господин президент,

Има много хора, които наричат себе си журналисти, чиято единствена работа е да разпространяват лява пропаганда в тази страна. Те Ви наричат „враг на демокрацията“. Надяваме се, че носите с гордост този почетен знак.

Америка не е демокрация. Ние сме конституционна република.

За щастие малцинствата у нас не са подчинени на тираничните желание на временното мнозинство. Ние може и да използваме изборите, за да подберем държавните служители, но ние не сме управлявани от хора, а от закона. И ние можем да делегираме някои отговорности (изрично посочени в Конституцията и нищо повече) на нашето правителство, но Ние, Народът, притежаваме цялата власт. Тази истина беше забравена в последния век и нашата свещена мисия е да преустановим дългото плъзгане на Америка по нанадолнището и да възродим нашата велика република.

Моля, приемете нашите поздравления за изумителната кампания и огромната победа. Ние, забравените американци, Ви изпращаме в Белия дом, за да станете най-великия президент в нашата история. Поучете се от успеха на Кенеди и Рейгън, чиито данъчни съкращения донесоха просперитет. Нещо повече – поучете се от провалите на Франклин Д. Рузвелт и Обама, чиято свръх регулация забави икономическото възстановяване.

Бъдете нашия герой в борбата срещу дребните тирани във федералната бюрокрация, защитавайте правото ни да притежаваме и носим оръжия, бъдете глас на неродените, борете се за Първата поправка, която забранява на федералното правителство да посяга на правото ни да се молим в нашите домове и на всички обществени места, не използвайте армията ни като глобална полиция и напуснете властта с толкова ограничена власт, че дори и да изберем социалист през 2024 г., той да не е в състояние да навреди на Америка.

Ние се молим за Вашето здраве и успех и се надяваме, че като Вашингтон и останалите Бащи-основатели на тази нация, ще се уповавате ежедневно на мъдростта на Всевишния във всички ваши думи и действия. Господ да Ви благослови и Господ да благослови Съединените американски щати!

***

Източник: libertarium.net

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.