Битката, която не ви прожектираха

Битката, която не ви прожектираха
03-02-2017г.
53
Лентата

Има неща, за които медиите у нас почти не говорят. Като например, че евродепутат от ДПС иска с помощта на ЕС да наложи агитация на турски език за изборите в България...

Помните ли Илхан Кючюк от ДПС, който започна да събира  подписи, за да ОТМЕНИ забраната за агитация на майчин език.

Тази петиция на пратика се опитва да легализира наш, национален въпрос чрез евроинституциите.

Евродепутатите на ДПС дори внесоха писмен въпрос по темата до Еврокомисията с подкрепата на още 44 свои колеги от различни държави и политически групи.

Но, за радост, срещнаха отпор сред други български евродепутати.

Петър Курумбашев от групата на социалистите и демократите (S&D) обясни, че няма никаква логика въпрос като този за предизборната агитация в България да се повлиява на европейско ниво – „Подкрепих искането за затваряне на петицията за агитация на майчин език, внесена от Илхан Кючюк от ДПС, тъй като категорично не мога да се съглася, че тя имаше за цел да се реши фундаментален въпрос на човешкото право. Напротив – целите ѝ бяха основно вътрешнополитически.“

И не само - „Нещо повече – по време на дискусията в Комисията по петиции представители на Еврокомисията също декларираха, че не виждат правомощия, по силата на които европейските институции да могат да налагат подобни промени в изборното законодателство на държава членка“ – добави Курумбашев.

И така, български евродепутати се борят срещу други български депутати от ДПС – на какъв език трябва да се агитира в България.

И никой, ама никой не ви прожектира този скандален епизод от родната политика, и тази битка за българска идентичност, която не бива да се губи.


***

Припомняме, че през изминалата седмица с голямо мнозинство Комисията по петиции на Европейския парламент взе решение да затвори петицията за подкрепа на агитация на майчин език в България. Тя бе внесена от евродепутата Илхан Кючюк с аргументите, че в България е налице нарушение на избирателните права в България чрез забрана за използване на езици, различни от българския, по време на предизборни кампании.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.