ДЕБАТЪТ Е ИЗЛИШЕН, РЕЗУЛТАТЪТ Е ИЗВЕСТЕН

ДЕБАТЪТ Е ИЗЛИШЕН, РЕЗУЛТАТЪТ Е ИЗВЕСТЕН
05-03-2017г.
23
Иван Гарелов

Представяте ли си треньорите на ЦСКА и Левски да влязат в спор по телевизията кой е по-добър сега, след като мачът завърши и резултатът е известен?

Така  е и с шумната разправия за несъстоялия се дебат между Бойко Борисов и Корнелия Нинова. От самия спор се разбра, че поне единият от двамата знае какъв ще е резултатът от извънредните парламентарни избори. Разликата между първия и втория ще е повече от допустимата грешка на социолозите и не може да бъде променена от каквито и да са дебати. Защо тогава човекът да се излага само и да изхабява допълнително поизтърканата  му вече харизма. Нещо подобно изпитва и другият, той знае, че ще спечели и предпочита да не рискува. А от тяхното поведение аз вече знам какъв ще е резултатът.

Чакате вече да ви кажа резултата, нали?

Винаги, когато съм правил по-дългосрочни  прогнози, никой не ми е вярвал или не се е интересувал. Още през август, миналата година, написах в столичен всекидневник, че след президентските избори ще имаме и предсрочни парламентарни изори , а след тях и  „голяма коалиция“. Тогава името на генерал Радев едва се бе споменало, за Цецка Цачева не се знаеше, Бойко Борисов не бе казал, че ще подава оставка и т.н. Първата част от прогнозата вече се сбъдна, а сега всички коментират възможна ли е версията и за „голяма коалиция“. Като ме питат откъде знам какво ще се случи, обяснявам, че когато рибарите казват какво ще е времето, никой не ги пита откъде знаят. Това с ветровете никога не можеш да го запомниш. Нещо подобно се мъча да обяснявам и аз днес.

Навремето се впечатлявах от грандиозните митинги на гърците през последната седмица преди избори. Вечер стотици хиляди на колони навлизаха  на централния площад  така, че  да заемат възможно по-голямо пространство, което да се вижда от снимките от хеликоптер. Над празните места се веят големи знамена .Телевизионни кранове,  високи трибуни, гърмят  пиратки, дим посреща появата на лидерите…. Истинска индустрия. На следващата вечер всичко се повтаря. Питам главния режисьор на телевизията колко гласове се печелят с тези митинги. Нищо не се печели, обясни ми той, всички вече са решили за кого ще гласуват. Защо тогава ги правят и харчат толкова пари, недоумявам аз. Нищо не печелят, но много ще загубят, ако не правят митинг, гласи отговорът.

Несъстоялият се дебат между Борисов и Нинова обаче не предизвика такова разочарование, освен сред самите телевизии. Защото никой не се интересува от това, което щеше да  бъде казано. Интересуват се от поведението на протагонистите. Това е публиката, възпитана в духа на ВИП Брадър.  Всичко  е шоу. Публиката се храни със скандали. Дебатът е риалити шоу. Този дебат не се състоя, но шоуто  бе в самия спор.

 Едната партия ще спечели с 4-5 процента разлика. Вълната от президентските избори не е отминала. Какво ще последва след това е друга тема. И друга прогноза.

Завесата е спусната. До утре вечер, до другия спектакъл.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.