По-висока заплата, по-добър учител.

По-висока заплата, по-добър учител.
12-05-2017г.
43
Милена Янинска

Проблем се оказа вдигането на учителските заплати.

Щели да ги вдигат с 15 процента. 15 процента от 500 лв. са 75 лв.

575 лв.

Вече рядко се среща наем под 500.

Вече рядко има сметки под 75 лв.

Но и да няма, ангажимент към наем - кажете ми, ако човек разчита само на този доход, как по-точно, би живял?

За храна и текущи разходи. Никаква възможност за странични разходи и ненужни харчове като дрехи, завдения, театри, разходки, екскурзии.

Малко радост извън рамките на хола и телевизора.  

Хайде сега кажете ми – как човек, който работи за битовия си минимум, очаквате да бъде отдаден и удовлетворен от работата си?

И нека не подценяваме финансовия фактор. Всички ние работим за пари. Финансовото удовлетворение до голяма степен определя КПД-то на всеки от нас.

Кажете ми още - защо се учудвате, че средната възраст на преподавателите се увеличава все повече.

Какъв стимул има един млад човек да овладява 30-тина неконтролируеми стихии при положение, че носи персонална отговорност за всеки един от тях, а не може да си купи дори сако, без да загърби някоя лична нужда?

Така че със заплатите, на които преподавателите разчитат в момента, не остава място за квалифицирани, мотивирани, амбицирани и млади професионалисти. Бели лястовици са онези, които работят с призванието и дарбата си без значение от възвръщаемостта. Останалите предпочитат да вложат времето и качествата си в работа, която ще им даде спокойствие и сигурност.

И никой не може да ги вини.

Аналогично е положението при белите престилки.

Всички, които успяха да намерят реализация в чужбина, напуснаха страната. А повечето от наличните кадри или се стремят към емиграция, или са намерили престъпни начини да печелят от системата и нашето здраве.

Затова и в училище масово остават компромисни госпожи, пенсионирани другарки, незаинтересовани кадри... и именно те учат и възпитават.

За да има уважение към тази професия и авторитет, който да налага дисциплина и последователност в клас – първо самите учители трябва да са със самочувствие на нещо повече от последна дупка на кавала.

И вярвам, че достойните им заплати са първата стъпка към просветната революция у нас. 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.