Актуално
Имаме сериозен проблем

Милена Янинска | 18/05/2017

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Млад мъж рита възрастна жена по видимо неясни причини, при задълбочено разсъждение, логиката подсказва, че той може би много бърза...

Но логиката изключва този вариант в момента, в който младежът се връща, за да заплаши отново жената, която все още стои на земята. И разумът остава безсилен за причинно-следствените връзки на тази история.

Може пък момчето да има психичен проблем.

Или да е наркозависим.

Защото, хора, ако не е нито едно от тези двете – имаме сериозен проблем.

Проблем със здрави, прави, млади хора, които МОГАТ да ритнат възрастен човек и да си продължат. Това, разбира се, са онези същите, които носят бухалки в колите си и ги вадят, ако някой ги засече или не ги пусне, или просто ги издразни. Това са тези, които се ръгат с ножове в дискотеките – защото някой ги е допрял, погледнал, издразнил... Тези, които разполагат със средства за алкохол, наркотици и подкупи на пътните полицаи.

И ДОТАМ.

Толкова за тези хора и тяхното съществуване. С това се изчерпва всичко, което можем да кажем и всичко, което са.

Но с тях не се изчерпва анамнезата на обществото ни. Те не са единственото заболяване и по-лошо – те са далеч от най-тежката ни диагноза.

Най-заразното и най-опасното – стои наоколо и наблюдава. Неговото име е безразличие, апатия, страх, безотговорност.

Тази зараза поразява хора без значение от пол и възраст и се състои в тотална умствена и емоционална парализа.

Превърна се в стандарт да наблюдаваме инциденти и престъпления. Да гледаме безучастно или да снимаме тайно (също и явно). Да не правим нищо, защото не е наша работа, не искаме да се замесваме или очакваме, че някой друг ще се намеси, за да спим по-спокойно, ако още е останала съвест, която да ни буди.

Страшно е.

 

 Други статии от този авторКоментари