Децата на България

Децата на България
20-06-2017г.
64
Мария Петрова

Запознайте се с бъдещето на държавата си. Те са деца от България, Сърбия, Молдова. Всичките - българчета. 
В началото на юни 50 български деца се събраха в столицата по темата – преодоляване на младежката безработица.
Събитието (в рамките на 5-9 юни), органзиирано от Фондация Българска Памет, по програма “Еразъм+“ беше за придобиване на умения по предприемачество и финансова грамотност .
Неща, на които не ни учат в училище. Не ни подготвят за това КАК да следваш мечтите си, да пребориш институциите, да изискаш правата си, да развиваш идеите си, и о Боже – как да печелиш пари от това.     
Финансиране и предприемачество не са познати думи в родното образование. А са едни от най-важните – защото, който се научи на инцииативност и финансова грамотност от малък – после става успешен и излиза от лошата статистика на безработицата в България.
А тя гласи: равнището на безработица сред младите хора в България, за 2016 г., е 17.4%., в Молдова възлиза на 13.9%, а в Сърбия на 46%. 
Lentata.com се запозна с няколко от децата, дошли на семинара и им зададе малко въпроси – за живота им, за мечтите, за това какво искат да работят и как въобще си представят бъдещето….и за това – какво е за тях, новите и чистите - България.
Пускаме отговорите им без редакция. Четете внимателно. Вашето бъдеще ви пише писма. И ви разказва за себе си…

***

ПИСМО, номер 1. Елена Мекушина, 17 г.

„Не бих заменила България за нищо на света“

„Казвам се Елена Мекушина и съм на 17 години. Живея в Разлог - закътано градче , заобиколено от три планини и неповторима природа. Уча в СУ "Братя Петър и Иван Каназиреви", гр. Разлог. Израснах в сплотено и задружно семейство, което винаги ме подкрепя и ми дава тласък да давам най-доброто от себе си. Родителите ми непрекъснато ме подкрепят. Те са моите най-добри приятели, на които мога да споделя всичко. Благодарение на тях се изградих като личност. Смело мога да твърдя, че съм една родолюбка, защитаваща ревностно своята родина. Не бих я заменила за нищо на света. Желанието ми е в бъдеще да се развивам в сферата на международните отношения. 

Ако един човек обича работа си и е отдаден, то и печалбата няма да закъснее. Всяко усилие се отплаща - рано или късно. Искрено се надявам мечтата ми да се сбъдне и да бъда преуспял човек, достоен за пример на всички.

Благодарение на участието си на семинара, разбрах колко е важно да вярваш в собствените си възможности и да ги преследваш, независимо от трудностите и препятствията. Разбрах, че нищо не идва безвъзмездно.

За да имаш успешна кариера, независимо дали ще бъдеш предприемач, лекар, архитект или учител, ти трябва да си отдаден на 100% и да правиш много жертви. След време всички тези усилия ще се отплатят и ще разбереш, че всичко си е струвало.
Израснах в курортно градче, в което туризмът е развит. Хората работят предимно в тази сфера. Но работните места са недостатъчни. Терминът "финансова грамотност" е силно подценяван в България и хората не разбират важността му. А, за да имаш успешен бизнес и да бъдеш перспективен предприемач, трябва да бъдеш финансово грамотен.

Преоткривам себе си в социалното предприемачество. Искам да се занимавам с разрешаването на социални проблеми. Но все още нямам идея, която да бъде реализирана. Образователната система в България не се концентрира върху въпросите, които разисквахме на семинара. Всичко това беше ново за мен, натрупах много знания, които нямам търпение да споделя със съучениците си. Защото тези дни се срещнах с много вдъхновяващи хора-предприемачи , които са достойни за възхищение.

Успели хора за мен са иноваторите, различните, хората, които горят от енергия, искащи да променят света, но да не искат нищо в замяна.

България за мен е рай, богатство, повод за гордост - една сбъдната мечта!“

***

Говори Емине, 17 г., от Вълкосел

„България за мен е дом“

Казвам се Емине Асанова Калвичева  - 17 години. Живея в село Вълкосел,  община Сатовча. Имам голямо и щастливо семейство.  Баща ми е учител по ИТ,  а майка ми по география в местното училище.  Имам по-малки от мен брат и сестра. 

Защо си в България?

В България съм, защото тук съм родена и тук са моите родители,  приятели,  роднини.

Какво мечтаеш да работиш?

Моята мечтана работа е да стана лекар.

Знаеш ли колко ще печелиш, ако работиш мечтаната работа?

Печалбата  на един лекар в България е доста по-ниска за разлика от един лекар в държава като Германия.  Все пак се надявам да избера специалност,  която разбира се ми харесва и ми носи голяма печалба .

Какво трябва да се случи, за да работиш мечтаната работа?

За да работя желаната работа  трябва да вярвам в себе си,  да имам добри намерения да помагам. Освен това  трябва определено много учене,  защото да станеш добър лекар трябва да си много внимателен, тъй като малките грешки могат да доведат до фатален край. 

Кои са най-ценните неща, които научи по време на обучението ти тук? Най-ценните съвети за бъдещето?

От обучението ми тук научих много полезни за мен неща.  Такива, които не са свързани с училище,  а по-скоро неща свързани с живота. Едно от което е да не се отказвам от провал , а да продължавам напред независимо  от това колко е трудно.  Да бъда оптимист,  но същевременно и реалист. 

Какво знаеш за:

          Безработицата в мястото, където живееш

В моето населено място безработица има, както навсякъде в България. Има много млади хора,  които са завършили висшето си образование, но не могат да си намерят работа.  Имам братовчедка,  която завърши като учител,  но  не може да си намери работа,  тъй като няма свободно работно място в местното училище. В момента тя е в чужбина и работи там. Това  за жалост се случва с много млади, интелигентни и упорити хора в България,  които не могат да се реализират родината си.

-           „Финансовата грамотност“

 Финансова грамотност е да умееш да управляваш своите финанси и да следиш внимателно отношението между приходи и разходи за да получиш желаната за теб печалба.

Имаш ли твоя предприемаческа идея? Каква?:)

На този семинар всеки дава своята идея за това как се представя като предприемач. Една от идеите,  която се хареса на всички беше за капсули за кафе,  защото в своето забързано ежедневие човек няма време за нищо,  дори и за едно кафе.

Учат ли те в училище на неща, като тези в обучението тук?

 В училище за жалост не ни учат за неща за живота.  Учат ни на редица неща,  но не и за това как можем да успеем в своята професия, тъй като за да си един успял човек в България е необходимо не само знания и умения,  а и много други качества,  като смелост,  упоритост,  решителност и предпазливост.

Какво за теб е успял човек?  Успял човек за мен е този,  който върши работа,  която обича и същевремнно му носи добра печалба.

Какво е за теб България?

България за мен е дом!  Място, в което съм преживяла изключително хубави спомени с любими хора. България е мястото, в което съм отраснала и искам да остана да живея. Защото въпреки всичко, човек се чувства най-добре у дома.

***  

Кевин Хаджиев, на 18 г., от Вълкосел

„България - единственото късче земя, в което слънцето грее по различен начин.

Казвам се Кевин Юсуфов Хаджиев - 18 години. Живея в село Вълкосел (община Сатовча, област Благоевград). Уча в СУ "Христо Ботев". Живея в щастливо семейство, имам брат (3 години по-голям от мен). Майка ми работи в местния шивашки цех, а баща ми в чужбина - строителство.

Защо си в България?

Роден съм тук и живея тук.

Какво мечтаеш да работиш?

Мечтата ми е да създам компания за разработване на видео игри. Затова съм се насочил към софтуерното инженврство.

Знаеш ли колко ще печелиш, ако работиш мечтаната работа?

Не съм се замислял над това. Но като се има предвид, че софтуерното инженерство е едно от най-желаните области за развитие в днешно време…

Какво трябва да се случи, за да работиш мечтаната работа?

Трябва да завърша училище, да уча софтуерно инженерство и да предприема стъпки към реализирането на мечтата ми. В тези стъпки включвам изработване на бизнес план, набиране на екип, осигуряване на капитал.

Кои са най-ценните неща, които научи по време на обучението ти тук? Най-ценните съвети за бъдещето?

Тези пет дни бяха изпълнени с полезна информация и ценни съвети. Всеки ден научавах нещо ново, нещо, което ще ми послужи за в бъдеще. Всички лектори бяха отворени за нашите въпроси. Ето някои от съветите, които ми направиха най-голямо впечатление:

1.) Ако не успееш от 21-вия път, пробвай пак! Не се осланяй на късмета. Той просто ти пести време.

2.) Бъди упорит и вярвай в себе си, без значение колко е трудно.

3.) Лъвовете никога не се оправдават!

4.) Позитивната нагласа води до по-добри резултати.

Какво знаеш за:

-           Безработицата в мястото, където живееш

Основният поминък в село Вълкосел е тютюнът. Друга алтернатива е шивашкият цех.

-           „Финансовата грамотност“

Да умееш да управляваш своите финанси е много важно качество. Точно в това е същността на финансовата грамотност.

Имаш ли твоя предприемаческа идея? Каква?:)

Една от идеите, които се зароди в този семинар е CoffeeCaps или кафе на капсули. Защото понякога нямаш време за чаша кафе.

Учат ли те в училище на неща, като тези в обучението тук?

Бих отговорил отрицателно. В училище не ни учат за реалните неща, с които ще се сблъскаме в живота. Не ни подготвят изцяло за него. Докато тези семинари те карат да развиеш своя потенциал и да успееш в живота.

Какво за теб е успял човек?

Човек, постигнал мечтата си.

Какво е за теб България?

Родина, едно единствено късче земя, в което слънцето грее по различен начин. Държавата, в която се усеща онази топлина, силна, дълбока, като майчина обич. България - родино мила!

 ***  

Катарина, на 19 г, от Босилекград

„Успял човек е този, който е смел да поеме напред, но и достатъчно предпазлив да внимава да не се спъне.“

Казвам се Катарина Костадинова, 19 г. Живея в Босилеград, а уча в Кюстендил

Моето семейство е доста голямо. Живеем всички заедно. Имам по-голям брат, който е на 23 и учи Информатика. Майка ми и баща ми си имат собствен бизнес. А баба ми и дядо ми са пенсионери. Тук завърших средното си образование и искам да продължа да се обучавам тук. Като дизйанер на реклами, креатор на видеа, т.е. графичен дизайнер.

Предполагам ще печеля в зависимост от проекта, който правя. От 700 до 2000 лв. Искам да завърша и след това да специализирам.

Най-ценните неща, които научих тук са, че трябва да се стремим към нашата цел и да не се отказваме. Да поемаме риска и да сме смели.

Какво знаеш за:

-           Безработицата в мястото, където живееш

Безработицата в родния ми град е много голяма, доста хора заминават на Запад да работят, но с тях заминават и семействата им, а градът ни умира;

-         Финансовата грамотност

Тя е много важна, защото ни трябва във всекидневието; тя ни помага да управляме личните ни финансии;

Имаш ли твоя предприемаческа идея? Каква?:)

Бих искала да си направя своя собствена компания, която да се занимава с благотворителни каузи чрез видеа и др.

Учат ли те в училище на неща, като тези в обучението тук?

В училище по време на часа на класа се организираха презентации на подобни теми, но не много често.

Какво за теб е успял човек?

Успял човек за мен е, който може сам да контролира живота си. Да е умен и с богата обща култура. Смел да поеме напред, но и достатъчно предпазлив да внимава да не се спъне.

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.