СМЕСЕН MAGAZINE
Петър Курумбашев: Изслушването на Мария Габриел „мина луксозно, по европейски“

Лентата | 22/06/2017

Предстои да бъде обявена оценката от изслушването на Мария Габриел за български еврокомисар с ресор Дигитална икономика и дигитално общество.

Вчера тя представи концепцията си по ресора пред членовете на две комисии в Европейския парламент (ЕП). Изслушването продължи повече от три часа, като след първоначалното въведение от 15 минути, имаше 25 въпроса, на които Габриел отговори на български, английски и френски език.

Днес координаторите на двете комисии ще дадат конкретна оценка за представянето ѝ. Окончателното гласуване на кандидатурата ѝ ще бъде в пленарната зала на следващото заседание на ЕП през юли.

Изслушването мина луксозно, по европейски“, коментира българският евродепутат Петър Курумбашев (БСП). Той посочи, че са били „взети мерки то да мине удобно“, като обясни, че социалистите са имали възможност да зададат само четири въпроса. „Мерките бяха взети още на ниво регламент, например аз зададох два въпроса към нашия координатор, той прецени, че единият е прекалено политически“, каза още той.

„Не искам да кажа специално, че Габриел е била пожалена, но имаше роля, че е била депутат в ЕП осем години“, каза Курумбашев

Евродепутатът Андрей Ковачев (ГЕРБ) пък посочи, че Габриел се е представила убедително, след като за кратко време е успяла да се подготви за новия си портфейл. „Очаквам оценката на координаторите да бъде много положителна“, каза той и добави, че атмосферата в залата по време на изслушването е била „усмихната и това е прекрасен сигнал за България“.

Според Курумбашев Габриел се е опитала да говори много за компромиси и не е изразила ясни позиции.

Ковачев посочи, че „опозицията е опитва да говори политически и да свързва съвсем други теми с г-жа Габриел, но сега не е моментът за това“.

 Други статии от този автор

Филмите на КарбовскиКоментари