Наистина ли обвинихте ромите?

Наистина ли обвинихте ромите?
18-07-2017г.
15
Милена Янинска

Алекс почина.

Кое ни потресе повече – неговата смърт или нейният причинител? И могат ли изобщо да се разделят?

Защо ви питам?

Защото призивите за мъст и клетвите по адрес на циганите отново са на мода. Защото долавям извратено облекчение от факта, че причинителят на поредната детска смърт у нас, този път е циганин!

Как така циганите станаха най-големият ни проблем, когато всеки месец в някое българско училище ставаме свидетели на побои и убийства между български деца.

Бързо забравяме или забравяме удобно?

Не защитавам ромите! Те си имат БХК. Нападам вас.

Защото в инерцията от сочене на виновници и търсене на зловещо отмъщение пропускаме най-същественото – не кой е виновен, а кой е отговорен, не какво да е наказанието, а какво да е решението на проблема и най-вече – какъв точно е проблемът?

Циганите са гето. Хората във всяко едно гето са бедни, агресивни, криминални и без образование. Навсякъде по света гетата са проблем за цивилизованото население. На много места това са хора, които не подлежат на интеграция и облагородяване, превъзпитаване и прочие.

У нас, обаче, ние сме не по-малък проблем един за друг. И е жалко, че не виждаме как агресията, която прелива от нас, се попива от децата ни. И нашите закани за саморазправа и възмездие са техните действия. Никой не предлага решение, не видях никой да задълбочи мисленето си.

Наказание за убиеца! Разбира се. Но какво следва?!

Това, което се случи с Алекс не е частен случай. Тенденция е. И не всеки път има намесен ром. Но всеки път имаме младежи, които си причиняват необратимото без ясна причина.

Затвор за убиеца. Да.

Но не искате ли, не търсите ли, все пак и решение на проблема?

Струва ми се, че го търсите на много лесно и далечно място.

Защото...

Какво ще правим след като убиецът на Алекс влезе в затвора? Когато се появи следващият убиец? Което ще бъде много скоро. Какво ще правим, ако не е ром? Кого ще обвиним? Какво ще стане, ако и той влезе в затвора и след него се появи нов престъпник?

Нещо у нас произвежда жестоки деца, деца-убийци. И докато търсим на грешното място, ще намираме единствено следващите трагедии.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.