Ще поведе ли президентът Тръмп Америка на война с Иран?

Ще поведе ли президентът Тръмп Америка на война с Иран?
27-07-2017г.
39
Гост-автор

Администрацията на Тръмп не одобрява Иранската сделка за ядрени оръжия и по всяка вероятност личи, че е свършено със споразумението, което бе направено между двете държави, по времето на Обама. Възможно е да последва конфликт между Иран и САЩ.

В четвъртък, редакторският екип на New York Times, изрази мнението си относно вероятния конфликт между Иран и САЩ и също така, че „последното нещо, от което се нуждае САЩ в момента, е война“, критикувайки Доналд Тръмп за „бръщолевене само на провокативни думи, неправомерни заплахи и действия“ срещу Ислямската Република.

Последното изказване на Президента, миналия понеделник, относно Иранската ядрена сделка, подписана от Обама и Кери през 2015 година, постави Съвместния план за действие (СПЗД) на заден план.

Но дали проектът е пред разпад? И как това ще повлияе на отношенията между двете страни?

Анализаторът на частната военно разузнавателна компания „ Стратфор“ за Близкия Изток - Емили Хоуторн сподели на интервю в сряда с мен:

„ Ако бяхме разговаряли преди седмица за това, едва ли щях да го кажа по начина, по който го казвам сега“. Тя намекна ,че ако планът пропадне, причината ще е най-вероятно, защото САЩ иска да го разтрогне. Или както се изрази по-конкретно: „ Очевидно Тръмп го обмисля. Това не означава, че СПЗД ще се разпадне“ – продължи тя с изказването си .

„По-важното е, че разтрогването на Ядрената сделка в никакъв случай не се счита за обявяване на война от страна на САЩ.“

Ако все още се наслаждавате на настоящето и по-конкретно „САЩ да не е в  съюз с Иран“, ето пет причини, които да ви накарат да се замислите, или по-вероятно да ви накарат да се разтревожите.

1.Тръмп трябва да възхвалява Иран на всеки 90 дни и това изобщо не му се нрави.

Миналата седмица Тръмп направи нещо, което трябва да прави на всеки три месеца. Той каза пред Конгреса ,че Иран не нарушава клаузите на договора. Тръмп направи нещо подобно и преди, но е очевидно, че не е част от работата, на която се наслаждава, като например - да се преструва, че кара камион или да се подписва на документи, докато го снимат. Представител на Тръмп сподели пред журналистите, че членове на неговия екип „отсъждат ,че Иран несъмнено нарушават сделката“. Но международни следователи  ясно постановяват, че Иран не е в нарушение.

Ясно е, че Тръмп никак не обича Иран. Ако си спомняте, 45-ят президент каза, че ще поднови преговорите по време на кампанията си през 2016 г., след което свика екип от съветници, които гласно изказаха омразата си към Иран. Сред тях беше и Държавният секретар на отбраната, Джеймс „Лудото Куче“ Матис -човекът, който твърди, че Иран дружи с ИДИЛ.

За това, миналата седмица, Тръмп комбинира похвалите си с публично порицание, във формата на икономически санкции, насочени към фирми, свързани с Иран - включително насочени и към групи и единици в далечен Китай.

2.Иран продължава да провокира САЩ.

Лидерите на Иран никак не са развълнувани от тези санкции. Министърът на външните работи Мохамед Джавад Зариф сподели миналата седмица, че може наистина да има нарушение на споразумението за Ядрени оръжия. Причината е, че вместо САЩ да нормализира търговията, налага санкции на Иран за поведение, което не е включено в сделката и трябва да бъдем наясно, че това вреди на Техеран. Действията, които раздразниха Тръмп, са използването на балистични ракети, насочени към цели в Сирия, предполагаемо сътрудничество с терористични групировки, като Хизбула, както и, че Иран има навика да задържа нелегално чужди граждани, включително и граждани на Съединените Американски Щати.

Ще се успокои ли Иран в името на мира ?
Хоуторн споделя, че няма причина да вярваме, че Иран ще спре да изстрелва балистични ракети или, че ще спре да задържа чужди граждани.

Новоизбраният президент на Иран, Хасан Рохани, не e краен патриот като предшественика си Махмуд Ахмадинедаж. Вместо това е привърженик на свободната търговия, в стил Емануел Макрон, или поне доколкото това може да се случи в Техеран.

За сметка на това е в постоянен конфликт с върховния лидер Аватулах Али Каменей, човекът, който всъщност ръководи тази страна.

Рохани не беше замесен в изказването на командира на революционната гвардия Мохамад Али Джафари миналата седмица, в което той каза:

„Ако Щатите искат да санкционират защитите на Иран  и неговата гвардия то те трябва да преместят своите бази на разстояние 1 километър или на 620 мили около Иран и да имат предвид ,че ще платят висока цена при грешна преценка.

„Няма начин САЩ да премести тези бази“ – сподели Хоуторн.

3.Тръмп иска „по-добра сделка“ но такава едва ли е възможна и Иран надали ще сътрудничи.

„ Ако САЩ се оттеглят по всичко личи, че ще бъде необходимо да бъде съставено ново споразумение“ – поясни Хоуторн.

Това е, което консервативни хора като Марк Дъбовиц, биха искали. Накратко, според тези хора Иран трябва да бъде смачкан и сложен на каишка. Текущата уговорка, която, според Тръмп е „най-лошата сделка“ е за срок осем години. Нова сделка трябва предполагаемо да трае по-дълго или в някой въображаем свят да е завинаги. В случай на нова сделка ООН може би ще има повече правомощия, вместо да разчита на дистанционни уреди, като електронно управляеми  уреди за наблюдениеи вероятно може да има права да издава минимални присъди. Тъй като текущата сделка е всичко или нищо - или Иран съдейства, или не. Международните организации може някой ден да обвинят Иран в нарушения, които не са свързани с притежание на ядрени глави, като например, съдействие на групировки като Хизбула.

„В очите на текущата администрация, Иран непоколебимо ще откаже „ по-добра сделка“ спомена Хоуторн. Единственото нещо, което може да бъде използвано за излизане от тази сделка е, ако САЩ наложи всички тежки санкции и да накара Иран да страда. Точно преди сделката, Иран пострада тежко икономически след инфлация на валутата, недостиг на лекарства, както и разпадането на националната автомобилна индустрия.

4. Иран вижда светлина в тунела. Търговията с петрол е решение.

След Сделката за ядрени оръжия, Рохани, който обича капитализма, взе нещата в свои ръце и започна да излага положителните страни на това, че Иран може да бъде голяма международна инвестиция. Съюзниците на САЩ се хванаха на въдицата. Немският министър на икономиката, Бригет Зипът, се срещна с иранския външен министър, Зариф, миналия месец в Берлин. Немският гигант  в международния инвестиционен сектор„ Hermes“  иска да си подсигури дял в енергийния сектор на Иран. По-рано този месец френският ТЕЦ „ Тotal “ подписа договор за инсталация и експлоатация на природен газ в Персийския залив.

„ Total”  възнамеряват да направят много повече от това“ – сподели Хоуторн.

На теория, такива международни отношения биха попречили на САЩ да нападне Иран в бъдеще, имайки предвид, че това може да ядоса или да навреди на бизнеса на съюзниците.

Хоуторн казва, че целта на Иран е да има възможно най-много международни договори, с което ще попречи на администрацията на Тръмп, или която и да е друга администрация, да промени игралното поле за всеки инвеститор, който има дял в Иран.

За момента, най-силният коз, с който разполага Иран, е големият резерв на петрол. Проблемът е, че енергийният сектор на Иран пострада вследствие на наложените санкции по-рано през 2010 година, когато изкопаемите горива започнаха да се считат от някои обкръжения (по- скоро от всички обкръжения), като лоша дългосрочна инвестиция. Също така, миналата година, Световната търговска организация сподели притесненията си, че икономическият протекционизъм се разраства и също така, че ръстът на международната търговия със стоки е спрял. Тогава, протекционист на име Доналд Тръмп, бе избран за президент на най-голямата световно икономическа сила в света. Всичко това може да се отрази зле и да повлияе на разрастването на иранската нефтена икономика, лишавайки я от международна инвестиция.

5.  Иран все още иска ядрени оръжия.

Въпреки новооткритата страст на Иран към международната търговия, има много малка вероятност, че без сделката Обама/Кери, Иран ще възобнови ядрената си програма. Министърът на външните работи, Зариф, казва, че Иран е „напълно готов“ да започне в случай, че САЩ разтрогне сделката. Истина е, че Иран предаде по-голяма част от елемента от военен клас (или близко до военния клас) уран на Русия през 2015 година (щом е в Русия определено няма за какво да се притесняваме). Въпреки това, Иран може би има достатъчно средства, евентуално, да добие още уран за изработването на ядрена глава.

Разполагайки с това, иранските ястреби могат да си направят „излет“, ако пожелаят. Всички станахме свидетели на ползването на балистични ракети от страна на Иран - нещо което не бяхме виждали от времето на конфликта между Иран и Ирак, преди три десетилетия.

Според учените от Университета в Джорджтаун, един въоръжен Иран би се престрашил да въоръжи своите съюзници, което да породи хаос всеки път, щом идеалите им са застрашени. Това означава - конфликти между Иран и САЩ  като в Сирия, Йемен, Израел/ Палестина и Ирак.

Междувременно, според Хоуторн Иран следва клаузите на договора, тъй като ги разбира. Тази сделка, по- конкретно не налага никакви рестрикции върху изстрелването на балистични ракети, както и задържането на хора и т.н.

С други думи, Техеран не се държи подобаващо, както Лиса Симпсън. Държи се „ подобаващо, като брат й – Барт, когото все пак не хващат, но не е от добрите.

***

Източник: vice

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.