До „кота нацизъм” ни доведе розовият либералофашизъм

До „кота нацизъм” ни доведе розовият либералофашизъм
28-07-2017г.
11
Гост-автор

На тази статия попадам в Клуб З, писана от Евгений Дайнов .Статията се пише от човек, който се чувства в позиция на морално и интелектуално превъзходство пред вас, простите плебеи, и гадните популисти, които ги подстрекавате да рушат клетите европейски ценности на толерантност и плурализъм, с цел да ги подменят с фашизъм.

Всъщност точно преди година, по повод Брекзит, съм написал следното:

Елитите и интелигенцията допуснаха фатална грешка. Решиха, че след като те са умни, са задължително прави, че техните политически позиции и убеждения не само са правилните, но и единствените валидни и легитимни, а масата, понеже е глупава, задължително греши, а нейните политически позиции са първични, ксенофобски, расистки, продиктувани от популизъм, невалидни и нелегитимни.

Елитът реши, че не е длъжен да дискутира, да убеждава простолюдието в правотата си чрез доводи и аргументи, да склонява и привлича хора към своята гледна точка.

Елитът стана надменен.

Елитът реши, че тези срещу него не просто са глупави и грешат, ами са фашисти, расисти, путинофили, ксенофоби, и като цяло по-лоши от Хитлер. С такива хора не можеш да водиш дискусия, да ги убеждаваш, вместо това се ебаваш с тях, изолираш ги, отчуждаваш ги, маргинализираш ги. Обаче когато маргинализираш достатъчно голям брой хора, маргиналът се оказваш самият ти. Интелигенцията е забравила, че се намира в малцинствена позиция в условията на демокрация, чак сега се събужда за този факт, и реакцията й е да надава вой против демокрацията.

Елитът и интелигенцията имат дълг и отговорност към обществото да дават визия, да задават курс, да водят, да убеждават в правотата си, да просветляват, да извисяват, да дават пример. Отговорността са я загърбили и разчитат, че ще бъдат приемани като нещо повече от другите просто ей така. Каквото са си постлали, върху такова ще легнат.”

Истина е, пропадаме във варварство, достигаме кота нацизъм, за това сте прав, но Ви убягват причините.

Ако се завърне нацизмът през този век, то ще бъде именно заради провала на крайнолевите идеологии, тези, които са успяли да се наместят в мейнстрийм позицията и да се представят като социалдемократични, прогресивни, толерантни, умни и красиви.

Розовият либералофашизъм ще върне традиционния фашизъм.

За незапознатите с ефекта на махалото, той действа с пълна сила в политиката, достигането на една крайност води до обръщане на посоката до достигане на противоположна крайност. Хората, които претендират да са умерени, ако не осъзнават това, ще изпуснат махалото, и то ще отиде в крайност.

Хора, които се борят за толерантност, против расизъм, против вредни стереотипи, с такава охота стереотипират белите, хетеросексуални, православни мъже от български произход като простаци, насилници, биячи, и толкова обичат да лепят на хората етикетчета, окончаващи на „ист” или „фоб”.

Наскоро дори ми направи впечатление как хомосексуалисти, които много обичат да правят същото, се засягат, когато някой употреби по техен адрес думата „хомосексуалист” вместо „хомосексуален”.

Защо смятате, че публиката се прекланя пред силните, а не пред слабите? Не мисля дори и че осъзнавате как публиката прави разграничението между силните и слабите. Силните са тези, които демонстрират способност да решават проблеми, а като слабаци се показват тези, които не са способни да решат проблеми, вредни слабаци са тези, които или възпрепятстват решаването им, или ги създават.

Западният свят в момента е изправен пред редица проблеми, най-видният от които е напливът от милиони души от различна култура, с различни ценности, някои от които антитетични на вашите ценности като толерантност, свобода на убежденията и мисленето, плурализъм, върховенство на и равенство пред закона. Вие не сте достатъчно силни да защитите тези свои  ценности от този наплив, дори правите отстъпки по отношение на тези ценности, когато става въпрос за малцинства и мигранти.

Готови сте да ограничите свободата на словото на хора, когато става дума за расови и сексуални малцинства, защото същите трябва да бъдат предпазени от омраза и лоши думи хорски.

Склонни сте също да отстъпите от върховенството на закона.

Спомням си миналата година думите и действията на правозащитни организации по отношение на събарянето на незаконни постройки на роми. „Ама те горките роми, които са си построили незаконни коптори, които представляват потенциална опасност за обитателите си и околните, къде ще живеят, ако им бъдат съборени?”.

Не сте способни да защитите свободата на мисълта и убежденията от нахлуващите в Европа милиони мюсюлмани, чиито убеждения са антитетични на просвещенските ценности. Допускате тези да се капсулират в изолирани общности, където религиозният закон взима връх, и дори се опитват да наложат на местното население да се съобразява с техните разбирания за живота, вселената и всичко. Къде отива свободата ми да имам атеистични убеждения, когато се разходя в шериатска зона?

Либералните, толерантните, прогресивните, солидарните, внасяте в Европа милиони души, над половината от които са неграмотни на майчиния си език, необразовани са, нямат никакви умения, които могат да бъдат реализирани на свободен пазар на труда в интензивна на знание икономика, просто ще се влеят в масата на безработните, чакащи помощи, чакащи да бъдат радикализирани от духовници-фундаменталисти, ако не са дошли вече радикализирани и подготвени да извършат терористични актове.

А много от тия хора са също толкова първични, дори първобитни, колкото тукашните биячи, които ритат старци на автобусни спирки.

Нали сами твърдите, че тук си имаме достатъчно такива, защо ни е да си внасяме още? Защото либерализъм и толерантност.

В Асеновград виждаме, че чашата прелива. Недоволството достигна пик. Налага се клетите братя свестни, интегрирани роми, след успешно приключила декада на ромското включване, да смелят от бой група хора, за да се направи проверка дали не обитават незаконно построени жилища. А чак след това започва полемиката за прилагане на закона и за зъбаряне на незаконните им постройки. И какво се оказва, че равенството пред закона не важи, защото има една група хора, които са по-равни от другите, ползват се с политически и полицейски протекции. Народното недоволство няма да преглътне това, а потенциалните фашисти на бъдещето ще се възползват от това зрящо недоволство, за което вие създадохте условията.

Минавам покрай гей парад. Да речем, че падам от Марс, не знам кои са ЛГБТИКЮАБВВГЗНГЛБЧРДЧНГЧБМ-хората и за какво се борят, и първото нещо, с което се сблъсквам е стена от фуражка и пагон. Кои са тия хора, с какво са толкова специални, и защо ги пази толкова много полиция? Докато аз самият не чувствам, че се ползвам в такава степен със закрилата на силовите структури и закона, докато доверието в съдебната система в страната е около 3%. Аз нито вярвам, че полицията ще се намеси, когато моите права, сигурност и безопасност са застрашени, нито вярвам, че в съд ще намеря справедливост. Какво ми остава? Къде да отида, към кого да се обърна? Логично, ще се ориентирам към хора, които могат да ме убедят, че имат решения на проблемите ми.

А вие в тази обстановка какво правите? Искате да ограничите свободата на словото, за да се борите уж с грубия език. Искате да ограничите възможността на хората, които могат да изразят тези неща в писмена форма, да говорят свободно за съществуващите в обществото ни проблеми. Защото те ще посочат с пръст вас и ще кажат, че това е в следствие на вашите провалени политики.

Вие си мислите, че цензурата ще победи фашизма, че ще го заличи.

Точно обратното, той ще се развива под вашия радар като ъндърграунд култура, докато не набере достатъчно сила, че да дойде и да ви измете със сила. Тогава вашата толерантност и любезност няма да ви спасят от грубияните и насилниците. А вие твърдите, че вече сме там, че сме стигнали кота нацизъм.

Не ви ли е страх тогава, че още утре тълпи от нацисти ще ви нападнат и ще ви бият заради тези глупости, които сте изписал? (често тук употребявам обръщението вие не само по адрес на автора на статията в клуб з, но изобщо по адрес на либералната, толерантна, прогресивна, умнокрасива общност).

Как всъщност вие, слабаците, се надявате, че ще победите силните, когато ги доведете до заключението, че вие сте проблем, който има нужда от решение, и че единственият начин да се разберат с вас, е чрез сила?

А казват, че слънчевата светлина е най-добрият дезинфектант. В отворения, свободен пазар на идеи, се очаква, че по-добрите идеи побеждават по-лошите идеи. Това означава, че идеалите на просвещението, на модернизма, на европейската цивилизация, ценностите свобода на словото, мисълта и убеждението, толерантността, плурализмът, демокрацията, ще победят фашизма, фундаментализма и цензурата. А вие прибягвате до цензура, не желаете фашизмът да бъде изобличен, като се самодискредитира, като просто си отвори устата в публичното пространство, тъй че да го чуят всички. Страх ви е от това, което биха казали хората на различно мнение от вас.

Виждам, че свободата на словото, мисълта и убежденията, не е ценност, която споделяте. Правото на другия да има различно мнение от моето, дори такова, което не одобрявам, за вас не е ценност.

Тези мисли, както и фактът, че „Немските власти обискират домовете на 36 души заради коментари в социалните медии”, ме карат да се замисля и кои всъщност са фашистите.

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.