Фалшивите новини. Видове и внушения.

Фалшивите новини. Видове и внушения.
22-08-2017г.
22
Венци Мицов

Днес темата е "фалшиви новини".
Има много такива.
Повечето новини, които получаваме, са донякъде фалшиви.
Само че фалшивите новини, грубо казано, са няколко вида:

1. Напълно фалшиви новини - трябва да сте луд, за да им повярвате. Такива са новините в секири, брадви и подобни сайтове. "Извънземните току що дадоха мощно оръжие в ръцете на Путин" - кой би повярвал на подобна щуротия?
Ето кой - "Брадва бе ге" е най - посещавания сайт за "новини" (данни на брояча алекса ком от януари 2017, цитирани от E-vestnik.bg - Електронен вестник).
2. Полуфалшиви новини - аз съм дебел, следователно сайта хикс прави извода, че имам диабет, следователно съм в диабетна кома в Пирогов - използва се повече от хартиени издания и въпреки делата постоянно някой трябва да звъни на близките си и да им обяснява, че не е умрял преди няколко дни.
3. Четвърт фалшиви новини - героите са реални, ситуациите са реални, има само малко измислица за разкош - давам пример със себе си - Медиапул бяха написали, че съм се подписал в референдума за Младост (вярно), че съм прочел декларация в СОС, с която заявяваме, че няма да гласуваме за ратификацията на същия референдум (вярно) и в заключение беше написано че съм от...Гергьовден.
4. Новини с насочване към определени изводи - вчера имаше една статия в Дневник, написана от един човек на годината на БХК,в която той беше развил 11 проблема на ЛГБТИ общността в България. 
В статията обаче имаше 10 извода, при това само 9 касаещи България.
А като капак на всичко в основата на същата статия бе посочена статистика, която обаче не е показана, но авторът се позовава на нея.
Втори пример - друг либерален сайт казва, че страните с православие са нетолерантни, отново се позовава на изследване, което отново не е предоставено и не се знае какво е.
Това са статии, които трябва да ни навеждат на определени изводи и се отнасят към друг вид фалш.
5. Статии - хибридки - войната, която се води между определени бизнес групи, поражда чиста хибридна сеч помежду им. Силите не се пестят. Удря се здраво и прошка няма.
Същото се случва и между политическите партии, като визирам не само големите (да припомним пропагандния вестник - бухалка на Нова република от последните избори).
6. Статии с недовършен край - "Той направи нещо страшно! Интернет е в сълзи, няма да..." - и тук заглавието свършва. За да продължите, трябва да влезете в сайта, където пише, как певецът Гошо купил 30 банички и ги раздал на няколко бедни ромчета...
Само че, цъкайки статията, вече сте нацъкали и лайк към фейсбук профила на някоя страница, за която не подозирате ("Природни продукти за удължаване на ерекцията").

Сигурно има и още категории фалшиви новини, или пък новини - контрановини, но едва ли бих могъл да ги обхвана.
Обаче си мисля едно - тия, които създадоха чудовищата на фалшивите новини може би вече си дават сметка, че процесът е неконтролируем.
И че сме достигнали до ниво, в което трудно можем да кажем кое е фалшива новина и кое не е.
И че дори в най - добрите сайтове се прокрадват фалшиви новини (например наскоро Офнюз се бяха подвели, пускайки правителствената партенка, че за култура се отделят почти 2 процента от БВП, което било най - високата цифра в Европа).
Но каквото и да кажем, цифрите са категорични - Брадва бе ге е най - четеният сайт у нас, а "Мотел" на АзисТ е песен - химн на либералната опозиция...
И те така...

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.