Светът е пълен с правилни негодници*

Светът е пълен с правилни негодници*
24-08-2017г.
58
Венци Мицов

Светът стана скучен...
Чета някаква статия с биографията на Пол Гаскойн, в която той разказва покъртителни истории - как се напивал преди мачове, как бил съперник на Марадона, който в един момент го доближил и му прошепнал - "Газа, ако знаеш как съм се натряскал преди мача, едва ходя"...
Ами рок звездите?
Едно време Сид Вишъс плюеше репортерката, която му вземаше интервю, а Нирвана се сбиха с публиката си на един концерт, на който, ако не ме лъже паметта, Крис Новоселич удари фен с китарата си в главата...
А какви писатели имаше...
Буковски не изтрезняваше, Хашек пишеше фалшиви новини в началото на века, назначен, кой знае защо в списание за животните (описал е историята си в "Швейк").
А днес всичко е скучно.
Писателите са млади, 20 годишни блогъри и влогъри, които пишат стихотворения за сваляне на мацки и прекарват половината си време във фитнеса, а в другата половина снимат видеофоруми.
Музикалните звезди са като западни версии на Графа и дават интервюта за любовта към семейството и обичта към африканските джунгли.
Днес футболистите са чисти, спретнати, ядат по 240 калории на ден и единственото, в което понякога са недисциплинирани, е плащането на данъци.
Изобщо, светът стана скучно място.
Днес, ако напишеш мръсна дума, ще бъдеш осъден от моралната полиция на социалните мрежи, а ако думата съдържа и намек за джендър - мендър, може и да бъдеш осъден съвсем реално, щото има едни организации, които с такива дейности оправдават съществуването и финансирането си.
За това нека се отдадем напълно на скуката.
Скука в изкуството.
Скука в обществото.
Скука в политиката, в спорта, в храненето, в ядрената физика.
Скука, породена не само от онова, в което се превърнахме, благодарение на смесването на идеята за гражданско общество с идеята за комсомол.
Скука, породена от факта, че сме посредствени.
И никому ненужни.
И няма да ни запомнят, колкото и да се напиняме и колкото и да крещиш на фалцет по протести, обществени и телевизионни участия.
Добре дошли в ерата на посредствеността.
За щастие тя ще отмине.
Нас няма да ни запомнят.
Ще запомнят Буковски, който пиеше, Хашек, който си измисляше, Гаскойн, който правеше каквото си поиска и Сид Вишъс, който не можеше да свири на бас, умря от свръхдоза, но беше гений на автентичния протест...
А сега наздраве!!!
Ако сме бездарни, поне можем да се напием, за да забравим тоя факт...

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.