Трансджендър

Трансджендър
29-08-2017г.
28
Гост-автор

Тръмп наредил на армията да спре приема на трансджендъри. Знам най-общо какво е трансджендър, но за всеки случай си проверих. Сега е лесно, не е като едно време да се ровиш по библиотеките като не знаеш някоя дума.

В първи курс например професор Радев ни четеше антична философия и час по час си употребяваше думата онтология. Първом реших, че не чувам хубаво или професорът просто шефели и си го приемах като „антология“. Ама след няколко чувания се усъмних и понеже, да не се излагам, нали, отидох в библиотеката и така разбрах, че онтологията не е антология. И за други думи така.

Но сега за джендърите. Знаех, че е нещо като „обратен“ и гуглето потвърди – хора, които не приемат пола си, определен при раждането и от първичните полови белези. Нещо като обратен, само че по-универсално.

Не се изненадах, че Тръмп е наредил да не ги вземат в армията. Но се втрещих, като прочетох, че в меморандума той инструктира военните да спрат да плащат за операция за смяна на пола. Значи досега армията, сиреч народът, The People of United States, е давал пари за това нещо.

Пред това нещо здравият български разум немее.

Но сигурно пък един по-разкрепостен американец се диви, че ние се дивим, че Америка плаща за нещо такова.

Комунизмът рухна и ние се устремихме към Запада. Виждахме пълните магазини, хубавите коли, цветните телевизори, но не бяхме – и не сме готови – да приемем, че неща като смяна на пола са насъщни и поради това трябва да се плащат с държавни пари.

По същия начин и с бежанците. Бившият хомо социалистикус, бил той унгарец, поляк, чех, па и българин, а сега – на книга чист европеец, не ще да приеме, че милионите, идващи от Близкия Изток и Африка, имат същите права, каквито той е добил по най-мъчен начин и и платил със страдания, жертви и – не на последно място – много труд.

Западът от своя страна не разбира как ние не разбираме, че това е европейска идея.

Скоро имаше един крещящ пример, че Западът трудно схваща неща, които за повечето източноевропейци са аксиоми. Холандският посланик в Унгария сравни тамошното правителство с атентаторите от Барселона. Ние в Холандия, вика, търсим компромиси за всичко, а унгарците – на нож.

Да. Унгарците са преживели комунизма и са изчерпали лимита си за компромиси. На няколко поколения им изтекоха очите да гледат на Запад, а през 56-а Западът безучастно гледаше как Съветите газеха с танковете по улиците на Будапеща.

И - както каза един анонимен коментатор оня ден по този повод – точно холандците с тяхната толерантност и компромисност проспаха клането в Сребреница.

А иначе Негово превъзходителство донякъде е прав. Съгласие трябва и компромиси.

Само че това е двустранен процес.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.