СМЕСЕН MAGAZINE
Петър Курумбашев: Както и предишните две, и това правителство е правителство на статуквото

Лентата | 01/09/2017

„Това правителство на Бойко Борисов по никакъв начин не се различава от предишните две. И то е правителство на статуквото. Не виждам да се правят никакви сериозни промени в сфери, в които трябва да има реформи. Съжалявам за това, защото знаете, че едно правителство има по-голяма свобода на действие тогава, когато стартира. И още повече, че в този кабинет има доста хора, които имат опит. Това не са хора, които сега се запознават с това какво тепърва трябва да се случи“.

Това заяви евродепутатът от Групата на СиД Петър Курумбашев по време на участието си в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

„Не разбрах в какво точно се състои триумфът във външната политика на правителството и какво точно поражение сме нанесли на тези, с които преговаряме“, каза евродепутатът в коментар на изказването на Валери Симеонов за триумф на Бойко Борисов във външната политика.

Когато чух думата „триумф“, се сетих за това как беше посрещнат Евгений Бакърджиев преди двадесет години на летището. Той току-що беше „победил“ „Газпром“. Беше сключил договор с тях. Трябва да сме малко по-внимателни в обявяването на победи. Особено над държави, които очевидно като размер и влияние в световната политика са по-различни. Но, разбира се, да възпитаваме у себе си усещането, че сме триумф-фактори – това никой не може да ни го отнеме.“

„Когато твърдиш, че си направил триумф, трябва да кажеш какво точно си постигнал. Интересно е какво постигнахме, например, в разговорите си с Макрон. По-скоро видях отстъпление от националния интерес по отношение на Директивата за командированите работници. Не смятам, че трябва да отстъпваме и че срокът за командироване на работници, който в момента е три години, трябва да се намалява. Това е очевидно протекционистка мярка, която защитава определени национални пазари. В случая – на Франция. И очевидно ограничава едно основно правило в ЕС – на свободно движение на хора, стоки и услуги“.

„Опасявам се, че г-н Макрон, тъй като е подложен на много сериозен вътрешнополитически натиск, се опитва да решава вътрешнополитически проблеми на Франция чрез правото на ЕС. В една тежка предизборна кампания, в която той беше „затиснат“ от популисти (Марин льо Пен отдясно и Жан-Люк Меланшон отляво), г-н Макрон изглеждаше наистина проевропеец. Той е обещал на своите избиратели нещо, което се опитва да реши през правото на ЕС и което очевидно не е в интерес на редица държави от Централна и Източна Европа. В това число и България.

Курумбашев коментира и принципа „Same payment for same job” (Едно и също заплащане за една и съща работа“, който по думите му се повтаря „като мантра“ и от френския президент, и от Жан-Клод Юнкер. „Редно е да попитаме: „А вие тогава, когато имате търговски вериги в България, защо за същата работа в България не плащате същите пари, които плащате в Австрия или Франция? Можем да попитаме същите вериги, които имат оборот над 1 млрд. лв., защо плащат данъци колкото „за Бог да прости“. Можем да поставим въпроса дали има корпоративен дъмпинг – т.е. дали тези компании плащат тези данъци в България. И ако г-н Макрон е толкова загрижен за българските работници във Франция, защо не се загрижи и за френските работодатели в България – да плащат същите заплати, както на Запад?“.

 

 Други статии от този автор

Филмите на КарбовскиКоментари