Теодосий Теодосиев – мисионерът сред диваците

Теодосий Теодосиев – мисионерът сред диваците
17-09-2017г.
235
Гост-автор

Може би сте чували за Теодосий Теодосиев, учител по физика от Казанлък, който подготвя повечето ни успешни отбори от млади физици за международни състезания. Той много пъти е ставал обект на медиен интерес, но аз искам да привлека вниманието ви към едно интервю, което Теодосиев даде на 16 септемри за документален филм на Мартин Карбовски. Този физик току-що формулира принципите на консервативната реакция срещу модерността и сложи в джоба си философите и политолозите на съвремието ни, без да се свени от политически некоректните си, остарели, реакционни възгледи. Истински man among the ruins. Ето малко преразказ и коментар по основните му тези, които са толкова противни на съвременната догматика в образованието и популярната култура, че ако враговете му имаха интелекта да го разберат, щяха вече да са го разпнали на кръст:

1. Доброто образование изисква перманентна сегрегация. Изкуственото усредняване на нивото води до това, че по-добрите губят интерес, а по-слабите не могат следят нишката. Бързо и бавно напредващите трябва да се движат по напълно различни релси.

2. Консумеризмът е симптом на упадъка на нашата цивилизация. Когато хората превърнат (пре)задоволяването на физическите си нужди в цел, вместо средство, те стават животни. Мотото carpe diem и бързането да нахраним глада, жаждата и похотта си, ни превръщат в хедонистична култура – а хедонистичните култури се провалят, те и до днес живеят по дърветата. Мярката и въздържанието стоят в основата на цивилизацията.

3. Ние не сме венеца на историята. Хората хиляди години преди нас са можели да извършват изчисления и мисловни операции с помощта на прости инструменти, които масовият човек днес не може да извърши с компютър. Човек днес може да провери всичко в гугъл, но не иска да знае нищо. Той е загубил очарованието си от света, любопитството му е атрофирало.

4. Сексуалната революция, нормализирането на прибързаното и безразборно сексуално общуване, води до увреждане на интелекта (заради ранното съзряване) и увреждане на душата, защото ограбва човека от възможността да преживее истинската любов, в която човек реализира най-пълноценно себе си, за сметка на множество малки животински задоволявания. Още един отказ от цивилизацията.

5. Има Бог и няма никакъв конфликт между науката и Него. Арогантността на онзи, който е сигурен, че няма Бог е съпоставим само с арогантността на мравката с фасетъчно зрение, която не вижда човеците и смята, че не може да има нищо извън нея и няма творец на света, в който тя лази.

6. В съвременния свят, в който ни залива повече информация, отколкото бихме могли да смелим, ключовият критерий за човека не е какво чете, а какво отказва да чете. Нещо като интелектуално монашество.

7. Хората някога са живеели в подреден космос, в който е имало Бог, а тяхното битие е било изпълнено от вяра, че те имат мисия и значение. Хората днес познават космоса много по-добре, но те го виждат материалистичен, в него няма никаква метафизика, никаква висша промисъл. Никога в историята човек не е бил толкова нещастен и екзистенциално разклатен, колкото е днес. С арогантността си умишлено убиваме способността на душите си да съзерцават всяко творение; ние насила обезчудесяваме света

„Чувствам се като мисионер, когото диваците всеки момент може да разкъсат.“

Предаването гледайте тук:

***

Източник: misal.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.