Резултатите на Меркел

Резултатите на Меркел
25-09-2017г.
23
Гост-автор

Никаква изненада в Германия. Очаквана победа и нов мандат на Меркел.
Времето, в което младият френски президент обикаля в позата на шеф на Европа приключи около полунощ. Котката се върна и мишето хоро се разпиля. Сега ще има колиция - нито добра, нито лоша, нито лесна, нито трудна... просто германска, изградена на утвърдена коалиционна култура.

Сериозна държава със сериозни политици, които знаят, че отговорността им не е да се обичат, а да работят за обществения интерес. Знаят също, че с кого ще работят не решават те, а избирателите. Така че вместо да сипят заклинания, сядат, преговарят, договарят 1600 страници коалиционно споразумение, подписват го и после го изпълняват. По немски. И затова са най-влиятелната държава в Европа.

88 мандата* за АдФ е мощен пробив. Трябва да имаме предвид, че срещу тази партия се води тежка пропагандна истерия от целия ляв и либерален естаблишмънт с цялата му медийна мощ. И въпреки тази напомпана до пръсване истерия, те взимат 88. Тук има дори ирония. Младежките неонацистки кръжоци в Европа се поздравяват с 88, което е закодирано от HH (Heil Hitler). Точно толкова са местата на набедената за "неонацистка" партия, чиято лидерка по-скоро прилича на активист от веган-крилото на Да, България, нежели на Пиночет.

Но тези 88 мандата трябва да светнат много мощно като сигнална лампа в централата на ХДС. Особено след като им предстои коалиция с либерали и зелени. Където дясното престане да е дясно, някой запълва ваккуума и взима 88. Още по-опасно е, когато помагат отвън. Колко ще взима в бъдеще АфД зависи само от поведението на ХДС.

В истерията срещу АфД политическите коректници пропуснаха да проявят тревожност за резултатите на крайната левица и на бившите ГДР-йски комунисти. Те явно не са проблем за тревожните мозъци на гражданските общества. Но резултатът на левичарите трябва да светне като сериозна лампа в кабинетите на Канцлера. И на социалдемократите, ако са останали такива...

P.S. Междувременно при обработка на резултатите мандатите на АфД станаха 94.
Повод за сериозен размисъл има и във факта, че "антиемигрантската" AfD e най-силна в Източните провинции, където мигрантската вълна е много по-слаба, отколкото на Запад.
Разрезите показват, че изтичането от ХДС е в две посоки - както към АфД, така и към либералите. Така че няма угодия и задачата е сложна.

***
Автор: Борис Станимиров, ФБ

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.