Симеон Дянков: Правителството да не се хвали, растежът на България за тази година е най-нисък от всички източно-европейски страни

Симеон Дянков: Правителството да не се хвали, растежът на България за тази година е най-нисък от всички източно-европейски страни
26-09-2017г.
57
Гост-автор

Симеон Дянков, Фейсбук:

"Добър анализ за дунавската инфраструктура. При смислен икономически екип нуждата от мост при Силистра е явна. При Свищов също.

Вместо да се харчат още пари за саниране на нечии сгради без икономическа полза за останалото население, мостовете ще добавят растеж.

И колкото и да се хвали правителството с "прегряла" икономика, растежът на България за тази година е най-нисък от всички източно-европейски страни."

А ето и анализа, станал повод за коментара на Дянков:

При откриването на възродения храм „Всех Святих“ в Русе, премиерът Бойко Борисов заговори за нов мост над река Дунав, който отново ще се строи в най-големия ни дунавски град. Тук възниква въпросът -редно ли е нов мост между двете европейски страни да се строи отново между Русе и Гюргево, или трябва да се избере друга локация за него? Не заслужават ли и градове като Силистра, Тутракан, Козлодуй, Свищов, Лом и Никопол да имат мостове със съседна Румъния?
Отговорът е много лесен – каквато и локация да изберат управляващите от България и Румъния все ще бъде правилна, крайно необходима и закъсняла.

При изследване на гъстотата на мостове по протежението на река Дунав от извора й в провинцията Баден-Вюртемберг в Германия, до делтата й при Черно море, се вижда една ясна тенденция на обвързване на добре развита икономика с добре развита пътна инфраструктура и гъстота на мостови съоръжения. Разликите между нашия долен дял от река Дунав и останалите части от реката са повече от фрапантни. Например в Горен Дунав- Германия, Австрия и Словакия имат общо 159 моста, а средната им гъстота е 6,7 км. В Долен Дунав, към който спадаме и ние има само 6 изградени моста, като между България и Румъния е най-дългата отсечка без мост- цели 307 км.

Мостовите съоръжения са изключително важни за развитието на един регион разделен от голяма река каквато е Дунав, но те не са единствената инфраструктура, от която има нужда. Добрата свързаност на региона и ефективното използване на тези мостове зависи до голяма степен и от прилежащите към тях пътища. В случая при строителство на втори мост при град Русе, нуждата от магистрала, или в най-лошия случай скоростен път до Велико Търново, а от там и София, става още по-крещяща и от сега. Вече имаме лош пример от Дунав мост 2 при Видин, където инфраструктурата от двете страни на границата не е на нужното ниво и прави моста по-малко ефикасен.

Освен това при строителството на нов мост е важно българското правителство да настоява за справедливо разпределение между България и Румъния на средствата за строителството. Реално поделянето на инвестицията за изграждане на един мост, прави инвестицията двойно по-малка за двете заинтересовани страни. Това трябва да бъде използвано като стимул за строителство на все повече мостове между отделни общини от двете страни на реката.
Лош пример за разпределяне на инвестициите е Дунав мост 2. Мостът, който е планиран и договарян от правителството на НДСВ и на Тройната коалиция е с изключително неизгодно за България разпределение на финансирането. Бюджетът на проекта от българска страна е 225,145,000 евро, осигурени от европейски фондове, заеми и държавния бюджет, а бюджетът от румънска страна е само 48 млн. евро, включващ отново безвъзмездна помощ от ЕС. Подобно несправедливо разпределяне на инвестициите не трябва да се повтаря. Инвестициите в нови мостове трябва да се разпределят по равно между двете държави, защото мостът се ползва еднакво и от двете страни на реката.

Изграждането на повече мостове над река Дунав е сред основните форми за постигане на стратегическото развитие в региона. Осъществяването на тази цел ще доведе до подобрена свързаност между двете страни, по-добър стокообмен и по-добро икономическо развитие на дунавските общини от двете страни на реката.

Със сигурност е необходимо строителството на повече от един нов мост над Дунав. Идеята за втори мост при Русе е добро начало, но необходимо да се задвижи проектиране и на други мостове при останалите дунавски градове между двете страни чрез едно споделено справедливо финансиране. Едни от най-бедните региони в Европа се намират именно от двете страни на Дунава в България и Румъния. Крайно време е тези хора да бъдат свързани и да се възползват в максимална степен от свободния европейски пазар.

***

Автор: Кристиян Луканов, informo.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.