Актуално
Горчивата (за испанското правителство) истина е, че ако Каталуния се отдели от Испания, икономиката на кралството вероятно ще се срине.
Крим (по каталунски)

Гост-автор | 08/10/2017

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Разбити глави, счупени крайници, окървавени хора и улици. Хаос, агресия… Въоръжени насилници и беззащитни жертви. Над 800 ранени.

 Не, уважаеми, това не е нито разказ за касапницата във Варшавското гето през май 1943 г., нито сюжет за филм на Тарантино.

 Това е ''провеждането'' или по-точно смазването на рефендума за независимост на Автономна област Каталуния (или Каталония, както е коректно) в 21 век, в четвъртата по-големина икономика в ЕС.

 Това е смазване на референдум точно, както преди няколко века ''цивилизованите'' конкистадори са клали и заличавали племена с хилядолетна история и култура в Южна Америка.

 Това е същото, като белгийския изверг крал Леополд II (за когото учебниците по история мълчат, въпреки, че името му трябва да бъде изписано на стената на позора и да стане нарицателно за низост, бруталност и насилие), който е отговорен за смъртта на 13 млн. души в Конго и превръща населението в африканската държава в роби. Използва ги за безплатен земеделски труд, а ''провинилите се'' (чиито грях обикновено се изчерпва в това, че често припадат от тотално изтощение и глад, на които умишелно са подложени) наказва, като заповядва да им бъдат ампутирани крайници, както и на техните (често невръстни) деца…

 Да, да - същата тази Белгия, в чиято столица днес се помещава Европейският парламент и се ''коват'' законите (с претенции дори за ''норми'') на демокрацията, която пък неизменно бива водена от хуманността.

 Точно като наследниците на оръжейния гигант ''Круп'', с чийто ''изделия'' са се избивали народите на Европа през Втората световна война, а днес те продължават да са част от икономическия и бизнес елит на ФРГ.

 Точно както ''заличителите'' на Третия Райх от Западна Европа се надпреварват със САЩ, кой да се добере пръв до някои от най-изтъкнатите и зловещи нацистки учени, за да ги използва (без предразсъдъци) в своите научно-технически проекти. От тях се възползва дори Сталин, незавивсимо, че СССР е преживял истниснки ад под немска оккупация. Но историите за безчестие и лицемерие са много. А то - лицемерието, видимо не е от днес.

 Доброто старо лицемерие на Стария континент, което ни забранява да прилагаме законите в собствената си държава, а после ''пищи'', че у нас нямало законност. Същото това лицемерие и надменност, което остави братята си ''во Христа'', в курбан на османлиите, наивно рискувайки по-късно и собствената си кожа, пред портите на Виена.  

 Същото това евро-лицемерие, което осъди Русия за нахлуването в Крим (който шутът на Сталин навремето подари на Украйна, след поредната водка) и днес десетилетия по-късно берем плодовете на този пиянски жест.

Днес четвъртата икономика в ЕС, която също е подкрепила и е наложила санкции на Русия, заради Крим смаза брутално изконното право на един народ за независимост. Изглежда конкистадорският манталитет никога не умира. Изглежда за някои испанци опитът на Франко е по-ценен от опита на Дон Кихот. Изглежда за тях картините на Гоя трябва да са реалност.

 И ако мислите, че всичко това е провокирано от ''свещеното право'' на суверенна Испания, чийто Конституиционен съд отмени референдума, който се назначава само от краля по предложение на председателя на народното събрание, одобрен от конгресса на депутатите, много се лъжете.

 Истината е тривиална и съвсем обикновена, дори цинична -  all ‘bout the money, както се пееше в една пeсен. Уви, идеалите са си идеали, но в крайна сметка всичко е заради парите. Както се казва, нищо лично, просто бизнес. И от двете страни.

Горчивата (за испанското правителство) истина е, че ако Каталуния се отдели от Испания, икономиката на кралството вероятно ще се срине.

 Защото Каталуния произвежда около 25% от износа на цялата страната към ЕС и трети страни, което е около една пета от икономиката на Испания.

Та, ако си мислите, че каталунците пък са много ''(ре)пресирани'' от Кралство Исопания, та затова искат да се ''освободят'' също сте в голяма заблуда. Отново водещ мотив са парите, защото данъците, които Каталуния внася в хазната на Мадрид са 21 %.

Та, Каталуния иска независимост, която е подкрепена от 90 % от гласувалите на референдума, за да си запази тези 21 %. Испания пък не иска да я ''пусне'', за да не ги загуби.

 Изобщо нещата, геополитическите ''неща'', на планетата ни, много намирисват, на '39-та година. И то съвсем не от днес.

 Впрочем, каталунските власти подадоха жалба в съда в Барселона, определиха Испания като ''срам за Европа'' и призоваха ЕС да осъди кралството за нарушаване на основните права и свободи на каталунците по време на вчерашния референдум за независимост. Ръководителят на департамента по външните работи на каталунското правителство, Раул Ромева заяви на пресконференция в Барселона, че испанското правителство е нарушило чл. 7 от Лисабонския договор, който формулира неприкосновеността на демократичните права и свободи в страните от общността.

 А когато има спор единият винаги е прав, но другият си остава недоволен… А недоволните рано или късно започват да търсят правата, които смятат, че са им отнети…
***
Автор: Тихомир Илчев

 

 Други статии от този авторКоментари