Софиянци са сред богаташите в Европа!

Софиянци са сред богаташите в Европа!
09-10-2017г.
31
Лентата

Стандартът на живот в София вече е над средноевропейския. Разбирайте, че средният софиянец може да си позволи повече от средния европеец.

Брутният вътрешен продукт на глава от населението е 102% от средното в ЕС в стандарт на покупателна способност. Данните са на Институтът за пазарна икономика.

София, обаче, не е България. Между столицата и други области на страната разликата е пет пъти. Силистра, Сливен и Перник са посочени като най-бедните области за 2015 г. Това е поредното потвърждение за огромната пропаст между София и другите градове.

{BANNER_ID-3}

Още през 2015 г. България догонва средноевропейските нива на доходи и вече достига 47% от средното. За първи път сме били по-напред от средностатистическия европеец през 2009-та година.
В момента стандартът на живот в София отново върви към пикови стойности.

Тенденцията за България, обаче, е друга - с годините разликата между провинцията и столицата продължава да расте. Преди десет години най-бедните области в България са били Видин, Силистра, Сливен и Ямбол с ниво 22% от средните доходи за ЕС. Тогава София пак е била най-богата, но БВП на глава е бил 80% от средното за съюза. Т.е. тогава разликата между най-бедните и най-богатата област у нас е била почти 4 пъти в средните доходи.

Миграцията към София е нож с две остриета. Има опасност обезлюдяването на малките градове да е необратим процес. В такава ситуация, стандартът на Столицата няма да има особено отношение нито към икономиката, нито към престижа на страната. Най-прекият път към стабилна икономика е оживяване на регионите.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.