Спас от Кочериново е гений

Спас от Кочериново е гений
11-10-2017г.
172
Ева Истаткова

Не, не го наричайте просто измамник. Или престъпник.
Спас от Кочериново, който е изградил фалшивата фейсбук самоличност на Александър Николов и е успял да преметне над 40 човека и да ги убеди да му дадат парите си, без да са го виждали, е много умен човек. Гений на новото време.
Евала, Спас.
Той е Мастър Мистификатор.
Не просто е имал някаква хрумка – да създаде фалшив профил. Имал е търпението, умението и убедителността да поддържа този профил, сякаш жив човек иска да продаде евтините си самолетни билети на приятели.
И мнозина са се вързали. Цитирали са го. Негови статуси са били препечатвани в  сайтове. Журналисти, банкери, общественици са давали „приятелство“ на Спас – Александър, успокоявали са се вероятно, че имат доста „общи познати“, и хоп – били са завличани.
Удивителното е, че това е продължило много дълго. Днес Спас бил арестуван в Пловдив, съобщават медиите, а досега бил завлякъл хора с над 20 000 лева.

{BANNER_ID-3}

Жестоко. Спас – герой!
Той е българският виртуален вариант на Франк Абагнейл – героят фалшификатор, който Леонардо Ди Каприо изигра в „Хвани ме, ако може“. Верно, Абагнейл задигна милиони, докато се правеше на пилот, доктор, адвокат и кой ли още не, докато наш Спас е съвсем скромен. Но за сметка на това – уникален. Защото е успял да измами толкова народ, без никой да го е виждал!
Народен гений, казвам ви. Това, което е успял да направи Спас от Кочериново е много трудно. Изискват се способности.

Всички наранени сега ще гракнат срещу измамника, но той е по-умен от вас и от нас.
Разбрал е, че да си убедителен е единственото основание за успех в свръх-консумативния ни прибързан свят.
Схванал е, че социалните мрежи са новата еко-система на човека, където можеш да си правиш всичко.
Предвидил е как леко суетната българска онлайн среда може да те приобщи – без да те познава и да се интересува реално от тебе, ще ти лайква статусите и претенциите до дупка. Особено, ако кажеш, че си работил в щабовете на френски президенти и сега бачкаш за самолетна компания, та можеш да им уредиш евтини билети, докато си живееш в Париж.

Велико-смешно и показателно е като гнойна пъпка, как уж елитарни интелектуално изявени модерни хора, са се подлъгали по Спас. И това само показва – как у нас се оценяват другите. По имиджа. Единствено.
Ние сме държавата на имиджарите, това отдавна го знам. И е страшно забавно да се види, че сега – именно една част от тях са станали жертва на Спас, „селянчето“ от Кочериново.

Ами така е – презрението към реалния свят и псевдо-интелектуалщината, която е завладяла обществения живот у нас, водят до такива явления. Да, има сигурно и съвсем невинни жертви.
Но не и тия, известните българи в социалната мрежа, дето се мислят за важни и формиращи общественото мнение, разбираш ли....ама да не изпуснат евтините билетчета.
Сега ги било срам да кажат, че са преметнати от Спас. И с право.
Все пак – те са умните, красивите, младите, активните и определят кое кое е на тоя свят.
А кой е Спас от Кочериново?
Ами глупакът, който ги вкара в капана на собствената им суета.
Прецака ги с техните средства. А това изисква сериозен умствен капацитет.
Трябва да му го признаем на Спас.
Вече бивш Александър Николов. R.I.P.

***

{BANNER_ID-4}

 

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.