Ужасната съдба да си момиче

Ужасната съдба да си момиче
14-10-2017г.
88
Лентата

Една ужасна статистика, всяка година доказва, че светът не е станал особено цивилизовано, хуманно място.
Всяка година, докладът на независимата организация "Спасете децата" излиза с числа за малките момичета по света, които са омъжвани насила.
Докладът за 2016-та сочи, че над 700 милиона жени (ненавършили 18, част от тях десетгодишни) са принуждавани да бъдат омъжени. С насилие.
Според прогнозата на ООН, до 2050 година около 1.2 милиарда непълнолетни момичета може да бъдат принудени да се омъжат, като сред основните причини за това са бедността и кризите в различните страни. "Ранният брак поставя момичетата в неблагоприятно положение, лишавайки ги от основните им права да учат, да се развиват и да бъдат деца" - твърдят от "Спасете децата".

{BANNER_ID-3}

Според същия доклад момичетата по-често стават жертва на малтретиране и болести, предавани по полов път.

Или как ви изглежда картината така?

На всеки 7 секунди, някъде по света, момиченце под 15 годишна възраст се омъжва насилствено.

Кои са държавите, в които е най-лошо да се родиш момиче според статистиката?
Отговорът - предимно в Третия свят.
Момичетата, живеещи в зони на конфликт, са по-застрашени. Много бежански семейства омъжват своите дъщери, за да ги предпазят от бедността.

И още данни:
"Спасете децата" класира 144 държави според това къде е най-трудно да си момиче от гледна точка на образование, брак в детска възраст, бременност при тийнейджърките и смърт при раждане. Малтретирането на момичета е най-силно изразено в Субсахарска Африка, а страните с най-малки деца булки са Афганистан, Йемен, Индия и Сомалия.
В доклада се споменават и западни страни като САЩ и Великобритания, където е висок броят на момичетата, които забременяват в тийнейджърска възраст, а Германия е определена като страна, в която детските бракове са "сравнително чести".

А светът помни и посланието на малката Нада от Йемен, която избяга от своето семейство, защото не искаше да я омъжат против волята й.


И не искаше да живее по правилата на мястото, в което е родена и където деца са въвличани в бракове и са давани срещу пари на по-възрастни мъже.
Традиция, която неолибералният свят някак пропуска да забележи, че обхваща милиони деца.
***

{BANNER_ID-4}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.