10 зловещи неща, които някога са били напълно приемливи.

10 зловещи неща, които някога са били напълно приемливи.
21-10-2017г.
93
Лентата

 

Ако смятате, че днешните хора правят необичайни и опасни неща, тогава трябва да се обърнете към сравнително новата история. Ще видите, че нашите предци са били много по-изобретателни и крайни в удоволствията и привичките си.  

Лечение с кокаин

Преди 100 години кокаинът изобщо не се е считал за опасен, напротив, можел е да се купува свободно от аптеките. Кокаинът се е препоръчвал дори на деца като хапчета за сън. С него са лекували кашлица и зъбобол. И както повечето лекарства, капките и медикаментите със съдържание на кокаин, са били сериозно рекламирани.

Изпращане на деца по пощата

В началото на 20-ти век в Съединените щати е било законно да изпращате детето си по пощата на роднини. Доставката е струвала на родителите около 15 цента. Може би по този начин "родителите" са искали да се спасят, като изпратят детето на баба му.

Клетки за бебета 

През 30-те години на миналия век във Великобритания са били честа гледка клетки от тел на прозорците на жилищните сгради. С помощта на тези страховити устройства децата са излизали на въздух, докато майките им вършат домакинска работа. Тогава тези клетки са  смятани за напълно безопасни.

 Градинари отшелници 

Преди време богатите били обсебени от всякакви капризи и в резултат на това принуждавали други да страдат за изпълнението им. През XVIII век аристократите си наемали "личен отшелник", облечен в дрипи. На градинаря му било забранено да се мие, да се подстригва и да си реже ноктите. Домът му е бил изкуствена пещера. Този "жив пейзаж" домакините радостно показвали на своите гости.

Съмнителни методи на лечение

В не толкова далечното минало лекарите пренебрегвали дезинфекцията и използвали странни методи: кървене като лечение от най-различни болести, отрязване на езика срещу заекване, лоботомия и токов удар. Дори и най-успешните лекари по онова време - например ортопеда Люис Сийр (на снимката е той и пациентът), често имали операции с фатален край.

Радиоактивни играчки

През 50-те години на ХХ век радиацията се третира по по-различен начин, отколкото днес -  не се смята за толкова опасна. "Атомните" играчки, като например, мини лабораторията на снимката, са на върха на популярността. Комплектът за експерименти включва - полоний и уран, разбира се, в микроскопични дози.

Зоопарк за хора

 

На Запад, като вид "развлечение" са създадени зоологически градини за хора. Целта е да покажат потомците на  Азия и Африка като диваци, често в условия, в които живеят маймуните - като живо "доказателство" за теорията на Дарвин. Тази срамна практика продължава доста дълго - на снимката виждате човешки зоопарк в Белгия през 1958 г.

"Забавни екскурзии" до къщите на умствено болните

В миналото психиатричните пациенти са  лекувани ужасно жестоко и почти не са се хранели, въпреки че лечението им е заплащано от техните близки. Нещо повече - собствениците на "домовете за луди" са позволявали на посетители срещу символична сума да посещават лудите и да ги наблюдават. Било е позволено дори да ги ръчкат с пръчки. 

Колекциониране на части от човешки тела 

Ако сега, някой колекционира части от човешки тела, ще бъде обявен за психопат. Но преди това ужасно хоби да предизвика отвращение: уважавани господа са събирали цели скелети в дома си, а войниците не са се колебали да приберат вкъщи черепа на врага. Както и американският моряк от Втората световна война, който виждате на снимката - с черепа на японски войник.

Пушене по време на бременност по предписание на лекар

Днес времената не са леки за пушачите, но преди 70 години американските лекари са препоръчвали на бременните си пациенти да пушат - като средство против запек. Бременната жена е могла спокойно да пуши, дори докато ражда.  Ужасно е да мислим какво би се случило с всички нас, ако медицината все още притежава подобни възгледи.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.