ФРАНЦУЗОЙКИ СРЕЩУ СЕКСУАЛНОТО НАСИЛИЕ. БЪЛГАРКИТЕ ИМ СЕ СМЕЯТ.

ФРАНЦУЗОЙКИ СРЕЩУ СЕКСУАЛНОТО НАСИЛИЕ. БЪЛГАРКИТЕ ИМ СЕ СМЕЯТ.
22-10-2017г.
4
Милена Янинска

Жените на Франция започнаха инициатива под наслов  "Покажи свинята". Идеята е да споделят снимки в социалните мрежи на мъже, които са ги подлагали на сексуален тормоз. Кампанията започна Сандра Мюлер - френска журналистка, която живее в Ню Йорк. Тя разказва своя опит с мъж, който директно й казал, че има големи гърди, негов тип жена е и ще ѝ доставя удоволствие цяла нощ.

Това провокира много жени също да споделят своите опит и разочарования:
"Веднъж фотограф ми каза: "Може да направим снимките или просто да правим секс."
„Охранител ме отърва от някакъв тип в нощен клуб само за да ми каже, че заслужава целувка.

Френският министър за равенството между половете Марлен Шапа коментира, че Туитър" не може да замести правните действия, но за много жени е първа стъпка.  "Всеки метод, който позволява на жените да говорят, е добър. Разбирам, че когато си зад монитора, е по-лесно да вербализираш много трудни проблеми". По-рано тази седмица Шапа обяви нов проектозакон срещу сексуалното насилие. Законът предвижда глоби за подсвиркване по улиците. Във Франция годишно има 220 000 случая на сексуален тормоз и 84 000 изнасилвания.

Ето една новина, която срещна жестокото неразбиране и масово възмущение у нас. Вместо нашите момичета да се вдъхновят и обединят около каузата за своята неприкосновеност и сигурност, масово се агресираха срещу инициативата на французойките. Сред коментарите имаше – „Това да им е проблемът.”,  „Най-големият световен проблем!”, „Подсвирквания по улиците?! Накъде отива този свят!?”… Сякаш това са нормални неща, може би дори приятни. За нашите балкански разбирания, вероятно подобно отношение от страна на мъжете е по-скоро ласкаво и мило.

И още нещо силно вероятно – ние сме наясно и от облагите, които подобни отношения носят. Освен признанието за красота и атрактивност, от които силно-комплексираните източно-европейки имат крещяща нужда, ние жадуваме материална обезпеченост. Или временен лукс. Или поне чаша водка тази вечер.

В общество, в което се налагат равенство и справедливост, от нежния пол се очаква самостоятелност и независимост. За което тук още не сме до край готови – да поемем кариерите и съдбите си, да зависим от собствените си качества и способности. И едно от доказателствата за това са именно афектираните реакции срещу френските бунтарки.

Самоуважението на българската жена е ограничено като заек в клетка. Поривите ни за свобода и справедливост са като на мечките в цирка. И пак като тях си танцуваме заучените стъпки под цигулката на поредният „свирач”, който ни дава бонбони за награда. И това ни е достатъчно. И като видим някое диво животно, което се опъва на бракониера – мразим и съскаме.

Иначе казано  – женствеността у нас е платежно средство, уред за удовлетворяване на мъжа, продукт за употреба и злоупотреба, инструмент за доставяне на наслада… ЗА НЕГО. И ние нямаме нищо против. Докато има бонбони.

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.