Отворено писмо до крадците

Отворено писмо до крадците
24-10-2017г.
18
Гост-автор

След като по инициатива на писателят Христо Стоянов беше закрит пиратски сайт за книги, читателите масово го засипаха с гневни коментари и упреци. Освен това, той отиде в Народното събрание, за да даде своите предложения за промяна на Закона за авторското право. В момента нашият Наказателен кодекс не позволява преследването на нарушители. Има давностен срок от едва шест месеца. Т.е. -  на 181-вия ден след престъплението,  органите вече не могат да направят нищо. Ето какво написа Христо Стоянов до недоволните през своя профил във Фейсбук:

"Мрънкащите за закрития сайт за безплатни книги плачат, че заради мене са загубили възможността да четат чуждестранни автори, починали преди повече от седемдесет години. Т.е. с изтекли авторски права. Бих се съгласил с тях ако не знаех, че зад всеки чужд автор с изтекли авторски права, не стои български съвременен преводач, редактор... Знаят ли тези какъв труд – при това ниско платен – ползват. Тези преводачи са отдадени на професията си – не спят нощите, гонят срокове, учат и поддържат ниво на езика... Зад една книга не стои само авторът – стои редакторът, художникът, техническият редактор. За да я изтегли някой умник и тя да се обезцени. Разберете, иде реч за обезценяване на професии – писател, преводач, редактор, илюстратор, технически редактор... Но тези, които дърпат книгите, не мислят за това. Те мислят, че свещеното им право да крадат е нарушено. Те не смятат това за кражба. Примитива приема кражбата само като бъркане в джоба. Кражбата е не само това. Може да се открадне труд също. А после пищят, че държавата нищо не правела. Ето, държавата направи нещо. Но то се оказа болезнено.

На тях им бръкнаха в сайта и им казаха, че така не може. И те ме нарекоха изверг, боклук, идиот. А аз не мога да ги нарека така. Дори получавам клетви като от махленски знахарки и вещерки."

Автор: Христо Стоянов, Фейсбук 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.