Рапъри-софисти срещу чалгари-нихилисти

Рапъри-софисти срещу чалгари-нихилисти
09-01-2023г.
0
Дахер Ламот

Има три големи примера за това как изкуството може да има огромно влияние върху обществото.

Първият е картината "Смърт и живот" на Густав Климт. Австрийският художник представя смъртта като единица, а живота (и всичко, което харесва в него) като нула, т.е. като начало. Това дава идеята на Клод Шенън, гледайки картината, да приложи булевата алгебра в електрическа верига и хоп, ето ни вече в дигиталния свят. Нищо не е същото.

Вторият пример е песента на Фейруз -"Бинт ал-Шалабия", или "Момичето от Шалабия", като "шалабия" има двояко значение. На стар диалект може да значи "някой, който има елегантност и красота". А може да е игра на думи и да е вметка към Севиля, андалуски град, в който живеели християни, евреи и мюсюлмани мирно в един период, нещо недостижимо и бленувано на изток, както младеж бленува недостижимото момиче с бадемови очи от Шалабия. Така става най-популярната мелодия и песен на Леванта...

И третият пример е песента за Лена, която раздели обществото и вдигна се шум до Луната. Едните пламенно се погнусиха от липсата на уважение към млада дама, а други се възмутиха от лицемерието и двойните стандарти на първите, напомняйки за Хазарта и Атанасова. Застанаха рапъри-софисти срещу чалгари-нихилисти в един от най-ярките философски сблъсъци в съвременната история.

Което ми напомни за мой близък, който ми разказа как през 90-те голяма медия намесила името му с един от най-известните политици. 

Тогава той отишъл при медията и им казал, че ще ги съди. За негов шок те се зарадвали и му обяснили, че точно това търсели и искали, даже му предложили пари и сценарий. Всичко било да вдигнат шум, от който всички страни печелили, светлината на прожекторите е важното нещо.
Я бинт ал-Шалабия...
аюна лаузия...

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.