С тези политици промяна няма да има

С тези политици промяна няма да има
11-03-2024г.
0
Виктория Георгиева

По един от основните въпроси, за които пиша от години, а именно проблемът с отворения тип на мигрантските центрове:

Мариана Тошева (председател на Държавната агенция за бежанците): "Центровете, съгласно международното, европейското и националното законодателство, са от отворен тип. Мигрантите са свободни от 9 до 19 часа на територията на София и в този интервал могат да бъдат във всяка точка, в която пожелаят", допълвайки, че често не спазват и този доста свободен режим.

Аз пък припомням, че прегазилият двамата полицаи в Бургас, сириецът Омар Андан, също се водеше регистриран в центъра в Харманли, но по думите на директора, редовно, по седмици и месеци, не се е прибирал. И никой не е можел да направи нищо. 

И още - преди години отново имаше призиви от някои политици и партии центровете да станат от затворен тип, но тогава глас "против" нададоха десетки НПО-та, сред които БХК (разбира се), според които това щяло да е нарушение на правата на мигрантите.

Та, не си правете илюзии - на този етап и с тези политици това е почти невероятно да бъде променено. Успокоявайте се, че стриктно следваме европейскотото и международно законодателство.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.