Сбогуване с баба, каквато повечето хора не биха искали да имат

Сбогуване с баба, каквато повечето хора не биха искали да имат
18-11-2023г.
0
Гост-автор

Днес баба ми напусна нашия свят.
Истината е, че повечето хора не биха искали да имат баба като нея.

Тя имаше много проблеми с нервите и тровеше живота на всеки, който е близо до нея. Когато майка е била бременна с мен, я е гонила през зимата вън на снега и студа. Докато е спяла, е пребърквала джобовете й и е взимала парите й. Когато съм бил бебе, майка е отишла в общината да моли за общинско жилище, но чакащите били много и майка ме е щипала, за да плача, за да могат да й дадат квартира и най-накрая се е изнесла самостоятелно. Когато бях на 5 или 6 години, баба ми идваше няколко пъти и разбиваше вратата в квартирата, докато най-накрая майка не сложи метална врата. Когато бях на 7 или 8 бяхме на гости на баба ми и тя от метър разстояние хвърли метален чук по мен и майка и направи дупка във вратата зад нас. Някъде около този период, веднъж бяхме сготвили печени картофи с пиле във фурната, и докато баба ми беше в банята, опитах няколко резенчета картоф. Баба ми толкова се ядоса, че хвърли цялата тава в мивката и тази вечер никой не вечеря.

В същия този период, майка не виждаше бъдеще за себе си в България, затова отиде да бере маслини в Гърция. Вечерта преди да замине ме остави с една чанта дрехи пред вратата на баба ми и почука на вратата. След това тръгна, преди баба ми да е отворила.

И така голяма част от детството ми мина при баба ми и тя имаше голяма роля в отглеждането ми. Тя винаги се е оплаквала, че има много болести, тъй като 50 години е работила в Бентонит, където е носила чували с въглища, за което й дадоха златен медал, когато се пенсионира. Когато беше на 64 години, виждаше само с едното око заради глаукома, но същата година отидохме на лекар. Той й даде капки за другото око и когато ги сложи, ослепя и с него. И така на около 64 години остана напълно сляпа. Тогава бях на 14-15 години и започнах да ходя да й помагам все по-често. Пазарувах й, взимах си извинителни бележки от училище, когато трябваше да я заведа на лекар. През годините всички от семейството я изоставиха и аз поех изцяло грижите за нея. 

Ходех пеша по няколко километра, за да й занеса храна. Тъй като нямаше електричество, защото не си плащаше сметките, взимах чували с тежки дрехи, тя ми даваше 2лв. за такси, но аз ги пестях и ги носех пеша до вкъщи, за да ги изпера и после й ги носех обратно. Няколко пъти в седмицата ходех по 15 км. на ден, за да й купя всички нужни продукти от различни места в центъра. След 2-3 часа ходене, на връщане с тежки чанти в ръце имах чувството, че някой забива пирони в коленете ми от умора. Тогава мечтата ми беше да имам колело и да имам раница, в която да мога да нося продуктите на гръб, вместо да ми режат ръцете, но нямах никакви финансови средства да си ги купя.

По-късно с много труд успях да си спестя пари и си сбъднах мечтата да си купя раница и колело и вече беше по-лесно. Когато видех приятели, на шега свалях раницата от гърба си и им я давах да я хванат и те увисваха до земята и ме питаха дали нося камъни в нея. Винаги след пазар раницата беше пълна до пръсване с всички нужни продукти и любими храни на баба ми. През последните 10-15 години се грижех за нея и й осигурявах всичко, от което се нуждаеше. Тя продължаваше да има периоди, в които ме проклина да умра, да ме блъсне кола, да вляза в затвора. На 20 години вече в косата ми имаше бели косъмчета от стрес. Имало е моменти, в които съм си тръгвал гневен, заради обидите й и не съм й купувал храна, но след 200 метра спирах от безсилие и се връщах, защото знаех, че ще остане гладна, ако не й напазарувам и сготвя. Почти всеки път, когато ходех, й готвех по няколко от любимите й ястия, така че да не остава гладна.

Аз вярвам, че всеки от нас си избира родителите и живота, защото именно това са хората и обстоятелствата, които могат да ни научат на най-много в духовното ни пътешествие и израстване. Винаги съм бил чувствителен и съм приемал обидите й дълбоко, но се научих да издигам една емоционална бариера и защита, която ме защитаваше от всяка обида и проклятие, която изричаше по мой адрес. Трудностите, пред които ме изправяше, ме направиха по-зрял и увеличиха емоционалната ми интелигентност, така че след всичко, което бях преживял, другите предизвикателства в живота ми се струваха изключително лесни и докато хора около мен се разпадаха емоционално в определени ситуации, аз ги минавах с лекота и тогава научих, че решенията ни определят живота ни и колкото повече правилни решения вземаме, толкова по-щастлив живот ще живеем. Тежките изпитания и стрес, през които ме прекара тя, малко или много ме изградиха в личността, която съм днес. 

Но след всичките й постъпки, много хора не разбираха защо продължавам да се грижа за нея и да преминавам през целия психически тормоз за една неблагодарна жена, която не оценява нищо, което се прави за нея. И аз им отговарях, че защото, колкото и да е лоша, има моменти, макар и редки, в които се появяваше една друга нейна страна – на мила и грижовна баба, която обича внука си. Винаги, когато й носех храна, първо ме питаше „Ти яде ли? Яж, за да не стоиш гладен.“ Тя беше невероятно стисната и дори, когато ослепя, държеше за всяка покупка да й се носят касови бележки, но веднъж си ударих коляното, докато се качвах през терасата на първия етаж, защото не чуваше външната врата, и тя като разбра, веднага изкара 10 лв. и ми каза „Отивай веднага на лекар, за да не ти отрежат крака.“ 

В друг момент се разплака с горчиви сълзи и каза: „Толкова те мъча. Колко грехове си навличам на душата.“

Разбирах, че това е израстване, както за мен, така и за нея. Така че през годините, вместо да я гледам като авторитет, се научих да гледам на нея като на малко дете. Научих я да казва „Благодаря“, когато й купувах любимите й храни. Научих я да си плаща сметките. Пуснах й електричеството, така че да не мръзне зимата и да не се налага да си топли измръзналите стъпала с буркани с гореща вода. Благодарение на адвокат изчистихме близо 6 000 лв. задължения, които имаше за вода, ток и данъци и платих остатъка от 2 500лв. със средствата от продажбите на първата ми книга „По-велик от живота“.
Тъй като всички хора в живота й я бяха изоставили или избягали, често водех мои приятели при нея, за да си поговорят, и тя истински се радваше и плачеше като малко дете от щастие. Понякога й купувах торби с храни и й казвах, че съм видял нейни стари познати и те са й напазарували подаръци. Тя отново се радваше и казваше: „Виждаш ли? Като те уважават хората, те помнят за цял живот.“

Заради малките подобрения през годините, имах надежда за доброто в нея и вярвах, че грижите ми не са напразни и нещо в духа й, онази безсмъртна частица, ще напусне този свят с малко повече любов и спокойствие. Аз бях последния човек в живота й, на когото можеше да разчита и  ако не бях тук, тя просто щеше да си отиде.

През всички тези години, заради болестите й, тя се изпускаше в леглото, но можеше да става и лека по лека отиваше в банята и прекарваше по 1 час там. Оттам идваха и огромните й сметки за вода. Плащах по 100 лв. почти всеки месец само за вода. Но последните месеци й ставаше все по-трудно да върви и започна да губи равновесие и да пада. Често сутринта я откривах да лежи на земята в хола, в коридора или в банята. Съседи са ми звъняли в 02:00 ч. сутринта, защото крещяла: „Помооощ!“ с цяло гърло.

Преди 2 месеца за пръв път колабира и беше на прага на смъртта. Приятелката ми беше с мен и й казах да излезе от стаята, защото не исках да вижда как баба ми умира. Езикът на баба ми се беше подул, не можеше да диша и грачеше, сякаш се задушава. Линейката дойде с две млади сестри, половин час се опитваха да й измерят пулса, накрая ми казаха, да й дам айрян, за да й се вдигне кръвното и си тръгнаха. След това баба ми беше много слаба и едва говореше. Но успях да й възвърна силите и тя лека по лека се възстанови, обаче започна, без да усеща да се изпуска и по-голяма нужда в леглото и грижата за нея стана още по-тежка и натоварваща. Хранех я в устата, перях по няколко перални на ден, 2 пъти на ден я къпех и преобличах. В тези моменти нещо ми направи впечатление. Отново имаше моменти, в които псува и обижда, но през повечето време беше по-спокойна и когато й казвах, че тръгвам, тя казваше с едно спокойствие или извинение: „Тръгвай, тръгвай, за да не те мъча повече.“

В тези моменти, повярвайте ми, ми ставаше толкова жал за нея. Самичка жена, изстрадала толкова много от живота, заради характера и решенията си, но в последните й дни около нея витаеше спокойствие и смирение. И да, в един момент си изплаках очите от съжаление и мъка, но ако не друго, баба ми ме беше научила именно да бъда силен в най-трудните моменти.

Преди месец синът й, моят вуйчо, се прибра и му казах, че не й остава много и е време да поеме грижите за нея, тъй като вече съм на 29 г., скоро втората ми книга, върху която работя от 8 г., излиза от печат, с приятелката ми мислим за общо бъдеще, и ми става все по-трудно да отделям на баба ми нужното внимание и грижа. Той се съгласи и през този последен месец от живота й, баба ми постоянно викала: „Искам Хакан. Викни Хакан да дойде. Той се грижеше по-добре за мен.“ През тези дни я посетих няколко пъти и не можех да повярвам каква разлика имаше за толкова кратко време. Беше отпаднала, слаба и едва говореше. Питах я нещо и тя не ме разбираше. Повтарях й няколко пъти, а тя продължаваше да гледа без да разбира. Последните й думи към мен бяха: „Не ме оставяй. Не ме оставяй.“

Казах й, че ще дойда да я видя отново и я попитах коя любима храна иска да й донеса. През следващата седмица сбъднах една от големите си мечти и романът ми „Пътят на героя“, в който съм писал и за нея, най-накрая излезе от печат. Канех се да отида да й съобщя, но днес вуйчо ми се обади и каза, че баба ми е починала. Каза ми, че през последните 3 дни постоянно повтаряла да ме викне да отида при нея, сякаш е усещала, че не й остава време. Може би е искала да се извини за всички тези години, може би е искала да си вземе сбогом... Не зная. Вярвам, че ще се видим на по-хубаво място на някоя красива поляна и тогава ще имаме много да си говорим и да си спомним и лошите и хубавите моменти от животите ни. Със сигурност ще й споделя за успехите ми в този живот и ще й благодаря за всичко, което ме е научила, защото вярвам, че никой друг не би могъл да ме прекара през толкова трудности и изпитания, така както тя го направи, така че тя си свърши перфектно работата и ми помогна да се каля и да израстна. 

Защо ви споделих всичко това? Исках да си взема сбогом с нея  и да предам едно простичко съобщение от нейно име:  Всеки заслужавa шанс да поправи грешките си. И това става, когато има един упорит човек, който се оповава на доброто в него, колкото и да е малко, колкото и рядко да се среща... Докато има капчица добро, има и капчица надежда.

Сбогом, бабо. Надявам се всичките ти страдания да са приключили. Аз ще те запомня само с доброто.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.