Съдебно решение в щата Аризона прави почти всички аборти незаконни

Съдебно решение в щата Аризона прави почти всички аборти незаконни
10-04-2024г.
0
Лентата

Решение на Върховния съд на американския щат Аризона, което забранява почти всички аборти там, ще превърне въпроса в ключов за предстоящите президентски избори, предаде Асошиейтед прес.

Демократическата партия веднага се противопостави на решението и обвини бившия президент Доналд Тръмп за това, след като заради трима назначени от него съдии Върховният съд на САЩ отмени конституционната защита на правото на аборт и направи възможно повторното влизане в сила на закони като този в Аризона, който е приет за първи път през 1864 година.

"Днешното решение за повторно въвеждане на закон от времето, когато Аризона не е била щат, бушувала е Гражданската война и жените дори не са можели да гласуват, ще остане в историята като петно върху нашия щат", заяви главният прокурор от Демократическата партия Крис Мейс. Тя каза, че прокурорите в нейната служба няма да го прилагат.

След взетото днес решение Аризона е щатът с най-строгите закони за абортите от шестте щата, които вероятно ще имат решаваща роля при избирането на следващия президент. Законът позволява лекари или други лица да бъдат преследвани за извършване на аборт във всеки случай освен ако животът на майката не е в опасност. Абортите няма да са разрешени в случаи на изнасилване или кръвосмешение. В щата Джорджия те са забранени след шестата седмица на бременността, докато Невада, Уисконсин, Мичиган и Пенсилвания разрешават аборти до 20-ата седмица или по-късно. 

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.