Тези санкции убиват повече хора и от земетресението

Тези санкции убиват повече хора и от земетресението
06-02-2023г.
0
Дахер Ламот

Ситуацията в северозападна Сирия е доста тежка. 

Някои градове буквално са сринати изцяло, почти нищо не е останало от тях. Градове като Сармада, Джандерис и Харем (от видеото) са сринати до основи. В Алепо са се срутили около 90 сгради. 

Отслабените конструкции след войната и стари сгради на стотици години стават лесна плячка на постоянните трусове (над 40 досега).
Сирийските власти съобщават за 500 загинали, а от бунтовническите райони се споменават за 700, което прави над 1200 жертви. 
Поради наложените санкции и ембарго е невъзможно да се пратят пари на роднини по банков път, на нито една банка в Европа не й е позволено да работи със Сирия. Сирийските граждани без друго гражданство дори не могат да си отворят сметки. 

ЕС и САЩ забраняват вкарването на множество лекарства, медикаменти, техника, дори превързочни материали в Сирия, налагат наказания на всеки, който го направи. 

САЩ е окупирала територията с петролните находища и жито, и сега масово сирийците измръзват от студ, нямат хляб, хиляди са останали без покрив след земетресението. На някои места има ток само по 2 часа на ден. 

След всичката мъка, болка, разрушения сега идва и това, хората са отчаяни до крайна степен. На всичкото отгоре се случи в непоносимо студено време, 4 часа сутрин. 

Десетки мили притеснени  хора от България и други места ме питаха днес как могат да помогнат, за което много съм благодарен, тук е пълно с добри хорица, но честно казано идея си нямам как да стане, без да нарушите европейските разпоредби. 

От години ни е трудно да пратим дори долар на роднините ни в Сирия. Видях доста отворени сметки от Германия, Франция, Русия, но не знам произхода им и не мога да препоръчвам непроверени пътища. 

Помощи за Сирия са пристигнали чрез самолети от Русия, Иран, Ирак, ОАЕ и Индия. Крайно време е европейските лидери вместо само да говорят, за да излъчват фалшиви добродетели, да махнат поне санкциите, за да може други държави да помагат. Тези санкции убиват повече хора и от земетресението. 

Послушайте обикновените честни европейци.

Съжалявам за критиките, но това е вече нечовешко. Поне за първи път чувам топли думи от двете сирийски страни, за първи път от началото на войната. Най-накрая всички си спомниха, че са хора, а не кукли на конци, дърпани от чужди кукловоди.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.