Слави Трифонов: 8 улици в Атина и 10 улици в Северна Гърция се наричат “Василий Втори българоубиец”.

Слави Трифонов: 8 улици в Атина и 10 улици в Северна Гърция се наричат “Василий Втори българоубиец”.
21-11-2022г.
0
Слави Трифонов

Знаете ли какво значи “Калоян”? 
Едно от най-хубавите имена, един от най-смелите мъже, толкова важен за българската история - цар Калоян. 
“Калоян” идва от гръцки и означава “Хубав Иван”. “Кало”- хубав и “ян” - Иван. Защото цар Калоян е бил висок, едър мъж, хубав, и оттам - Калоян. Много български мъже съм сигурен, че с гордост носят това име - Хубавия Иван. 
Цар Калоян… Много улици в България, училища и какви ли още не сгради и институции, носят името на цар Калоян. 
А знаете ли какво значи “Скилоян”? 
Означава “Звярът Иван”или “Кучето Иван”, защото така са му викали гърците, византийците по-точно. Защото ги е клал, драл и обезкостявал в буквалния смисъл и много ги е било страх от него. 
А знаете ли какво означава “Василий Втори Вулгароктонос”? 
Може би някои от вас са се сетили - означава “Василий Втори българоубиец”. Той е ослепил войниците на цар Самуил. Хиляди. На всеки 100, по един с едно око да ги води. Можете ли въобще да си представите тази неописуема, чудовищна и нечовешка по своята жестокост сцена? Как едни хора с нажежени железни метални пръчки ослепяват човек след човек. 
Аз не мога да си го представя. Щото ми става нечовешко. Заради това адско “геройство” Василий Втори е наречен “българоубиец”. 
И защо ви разказвам всичко това? Защото 8 улици в Атина и 10 улици в Северна Гърция се наричат “Василий Втори българоубиец”. 
“Къде живееш, бе малака?” “На Василий Втори българоубиец 35”. 
Колко абсурдно, абстрактно и откачено звучи, но е факт. Толкова много българи ходят в Гърция. Само да дойде празник или лято, и на българо-гръцката граница не може да се мине. Десетки хиляди българи отиват в Гърция, защото в Гърция е готино. И аз съм ходил в Гърция много пъти, но днес разбрах за тия улици. 18 улици. 10 в Северна Гърция и 8 в Атина се казват “Василий Втори българоубиец”. 
Значи гърците се гордеят. Няма проблем да ни взимат парите като туристи и няма проблем да си кръщават улиците с името на човека, носещ прякора “Българоубиец”. 
И к’во сега, трябва ли да започнем да си кръщаваме улиците цар Скилоян, българският цар, който е клал и драл гърци в буквалния смисъл? 
“Къде живееш, бе Пешо?” “Ми на улица цар Скилоян 35”. 
Даа.. големи сме патриоти. Тая информация едва ли ще промени българо-гръцката граница да се задръства от хора, които ще отиват да ядат дзадзики в Гърция. И няма абсолютно никакво значение как им се казват улиците. 
И така, ако гледам фактите, има разлика между нас и гърците. Те накараха македонците да си прекръстят държавата от Македония на Северна Македония, а ние ги пуснахме да кандидатстват в Европейския съюз, въпреки че ни псуват, обиждат и обругават всеки ден по всякакъв начин. Щото сме патриоти. Особено на маса, когато ядем дзадзики. 
“Ти ли, бе Слави Трифонов, ти ли си най-големият патриот? Не ми говори за история, а ми кажи що бутна правителството”. 
Опа, обърках се, това трябва да е първият коментар под това, което написах.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.