Смяната на болнични директори на ключови лечебни заведения с всяка смяна на властта у нас е поредният повод да се замислим какви мениджъри се "поставят" начело на системата.

Смяната на болнични директори на ключови лечебни заведения с всяка смяна на властта у нас  е поредният повод да се замислим какви мениджъри се
14-10-2022г.
0
Полина Тодорова

Смяната на болнични директори на ключови лечебни заведения с всяка смяна на властта у нас (която се случва прекалено често) е поредният повод да се замислим какви мениджъри се "поставят" начело на системата. Дали водещ е техният професионализъм, опит и умения или по-скоро тяхната близост до властта. 
Този модел стана толкова отработен, че на първите пресконференции на новите здравни министри, неизменно присъства въпросът на журналистите "Предвиждате ли смяна на болнични директори?".
В конкретния случай с Александровска болница разминаването в становищата на една институция от мащаба на Министерството на здравеопазването и данните на лечебното заведение остава неприятното усещане за използването на факти по удобен за едната страна начин, а не обективно. Това естествено отново рефлектира на цялостното отношение на обществото към здравната система и затвърждава усещането за злоупотреби и нередности. Цената за този подход я плащат и редовите лекари, които не са по етажите на властта в системата, а полагат огромен труд за здравето ни. Рядко това обаче влиза във фокуса на внимание,  защото след вечерната емисия новини пациентът остава с друг, доста неприятен вкус за случващото се в здравния сектор. Отново.
Със сигурност този вече утвърден подход на властта към сектора се отразява и на мотивацията на лекарите, които нямат никаква сигурност с какъв мениджър ще работят, поради какви причини е избран и колко "траен" ще е той. 
Крайно време е този модел да се прекрати и държавата да намери воля за това.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.