Собственикът на "Вагнер" Пригожин каза, че фракциите в Кремъл унищожават руската държава

Собственикът на
04-06-2023г.
0
Лентата

Собственикът на руската частна военна компания (ЧВК) „Вагнер" Евгений Пригожин каза днес, че фракциите в Кремъл унищожават държавата, опитвайки се да посеят раздор между него и чеченските бойци, предаде Ройтерс.

Тези спорове засега са уредени, но вътрешните борби в Кремъл са отворили „кутията на Пандора", каза Пригожин.

Той добави, че споровете между него и чеченските бойци, които също се сражават заедно с руската армия в Украйна, са уредени. Пригожин обаче обвини за тези спорове неназовани фракции в Кремъл, които нарича „Кремълски кули".

Техните интриги до толкова са се засилили, че руският президент Владимир Путин е трябвало да ги смъмри по време на заседанието на националния Съвет за сигурност, каза още Пригожин.

„Кутията на Пандора" вече е отворена и не ние сме тези, които я отвориха", посочи собственикът на „Вагнер" в изявление, публикувано от пресслужбата му, и добави: "Някоя Кремълска кула е решила да играе опасни игри".

"Опасните игри станаха обичайни за Кремълските кули ... те просто унищожават руската държава", допълни той.

Пригожин не посочи коя фракцията в Кремъл има предвид, но заяви, че тя продължава с опитите си да сее раздори и "ще си плати скъпо". Кремъл не коментира забележките му.

Путин председателства вчера заседание на Съвета за сигурност, посветено, по думите му, на „междуетническите" отношения в страната.

Пригожин заяви, че забележките на чеченците по негов адрес звучат като от началото на 90-те години на миналия век, когато конфликти обхванаха руските градове след разпада на Съветския съюз.

„Ясно е, че направените изявления бяха по-скоро провокативни, целящи да ми навредят и да ме сплашат", казва Пригожин.

Той също така заяви, че всяко противопоставяне между специалните сили на чеченския лидер Рамзан Кадиров и „Вагнер" ще доведе до сериозно кръвопролитие, но няма съмнение кой ще победи.

Пригожин също така отново изля гнева си от сегашния ход на войната и хвърли вината върху министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на генералния щаб Валерий Герасимов.

„Министерството на отбраната не е в състояние да направи нищо, тъй като то де факто не съществува - в него цари хаос", заяви Пригожин. заяви.

Руското министерство на отбраната не отговори на запитването на Ройтерс за коментар. Нито Шойгу, нито Герасимов са коментирали публично забележките на Пригожин.

Собственикът на „Вагнер" увери днес също, че е готов да изпрати своите сили да защитават руската Белгородска област, граничеща с Украйна и подложена през последните дни на интензивен обстрел и атаки, предаде Франс прес.

„Ако (руското) министерство на отбраната не спре това, което се случва в Белгородска област ... където фактически се превземат руски територии, тогава, разбира се, ще дойдем“, каза Пригожин.

„Ние ще защитаваме нашия ... руски народ и всички, които живеят там“, добави той в аудиообръщение, публикувано от неговата пресслужба, като уточни, че хората му няма да чакат „покана“ или разрешение за разполагане в района.

„Единственото, което ще поискаме, са боеприпаси, за да не останем, както казваме у нас, с оголени задни части в студа“, каза Пригожин.

През последните дни Белгородска област, особено населените места, разположени най-близо до украинската граница, бяха подложени на обстрел с безпрецедентна интензивност от началото на руската инвазия в Украйна в края на февруари 2022 г.

Губернаторът на областта Вячеслав Гладков каза, че районът е станал вчера обект от повече от 500 попадения от оръдия, минохвъргачки и гранатомети, включително повече от 370 във и около град Шебекино, а стотици цивилни са били евакуирани.

Гладков съобщи днес, че още един човек е загинал при вчерашния обстрел, с което броят на жертвите стана пет. Според властите най-малко 27 души са били ранени.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.