Според DW: Германия - nикой не иска да живее до антена за 5G

Според DW: Германия - nикой не иска да живее до антена за 5G
06-06-2023г.
0
Лентата

Телекомът иска да разшири мрежата си за новия бърз стандарт за мобилни телефони 5G, но липсват подходящи площи за радиоантени. Говорителят на „Дойче Телеком“ Маркус Йодл казва, че това е проблем, с който компанията многократно се е сблъсквала в цяла Германия.

"Ползването на мобилните мрежи се увеличава с около 30% годишно", обяснява Йодл. Приложения за стрийминг, услуги за съобщения, видеоразговори - всичките те изискват изпращането на голямо количество данни. Дори там, където мрежовото покритие на пръв поглед е добро, капацитетът често не достига.

Сериозни резерви срещу 5G антените

Затова мобилният оператор има нужда от все повече антени. Но често няма подходящи терени за наемане. Нито от общината, нито от частни лица. Федералната мрежова агенция (Bundesnetzagentur) е възложила на най-големият германски телеком да осигури покритието. Ала на много места не успява да го направи заради съпротива, коментира АРД. "Често срещаме огромна резервираност от страна на общините", посочва говорителят на "Дойче Телеком" Йодл.

Например в Юберлинген, край Боденското езеро: там телекомът веднага потърсил контакт с градските власти, каквато е нормалната процедура. От страна на града обаче не дошла почти никаква подкрепа, критикува Йодл.

В началото на новия век на разширяването на мобилните телефонни мрежи се гледаше още по-критично. "Тогава много по-често обсъждахме здравните аспекти. Както и дали изобщо е необходим мобилна телефония". Според говорителя ситуацията сега се е подобрила, но си остава общонационален проблем - много хора все още са скептични към новите мрежи - както в провинцията, така и в големите градове.

Търсят се терени от частни собственици

В много общини липсва разбирането, че мобилните оператори се нуждаят от терени на точно определени места: "Една антена не може да се намира някъде из гората. Зайците и таралежите не говорят по телефони", казва Маркус Йодл саркастично. Затова и компанията в момента търси частни собственици на много места из Германия, от които да вземе под наем обекти за 15 години напред.

Останалите мобилни оператори също познават проблема с липсата на места за антените. Особено когато старите обекти се премахват, често е изключително трудно да се намери подходящо място за новите, посочват от "Водафон". "Телефоника", компанията майка на O2, критикува не само готовността на общините и частните лица да отдават терени под наем, а и прекалено дългите процедури за планиране и одобрение.

Междувременно Федералната агенция за мрежите се държи встрани от този спор. Планирането, изграждането, разширяването и оперирането на телекомуникационните мрежи е отговорност на съответните оператори, посочват оттам. Според властите през последните месеци покритието на 5G от поне един оператор е нараснало до около 79% от територията на страната. От "Дойче Телеком" смятат, че ако не са били многото резерви към антените в Германия, обхватът е можел да бъде и по-голям, отбелязва АРД.

Източник: DW

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.