ТЕХНИКА И ПАТРИОТИЗЪМ (ГАЛЕРИЯ)

ТЕХНИКА И ПАТРИОТИЗЪМ (ГАЛЕРИЯ)
21-01-2023г.
0
Цветан Томчев

От няколко години се занимавам с научно изследване за фотографията в българските вестници през периода 1919-1944 г. Направих база с около 20000 репродукции на снимки от илюстрирани издания от този период. Опитах да разделя тематично типовете снимки във вестниците и си позволих някои волности в разделението им. Например за снимките, в които има производство на български самолети, кораби, локомотиви, съобщения за български изобретения, новости, моделизми реших да ги отделя в отделен жанр от целия новинарски поток като "Техника и патриотизъм". Много пъти гледах снимките,  очите ми се навляжняваха и ме смъдваше в носа, защото виждах една изчезнала България, един изчезнал народ, който е живял тук преди 1944г. Морал, култура, просвета, ентусиазъм, родолюбие, които днес ги няма, сякаш никога това не е било. 
Пиша тези сантиментални чувства, които ме обземат от гледането на стара България, защото винаги като започне да расте денят през януари и в мен се надигат разни идеи за през годината. Освен фотографията като хоби от ученическите ми времена, аз бях запален авиомоделист. Даже с отбора на Ловеч се класирахме първи в републиканското първенство през 1977-ма в Стара Загора, аз бях механик на отбора за кордови модели, копия на действителни самолети. Трябваше да запаля моторите на самолета най-бързо и да регулирам оборотите така, че да се опъват кордите навън от кръга на полета. (ако някой от съоборниците го чете, нека да ми пише, с бате Гено какво ли се случи?) 
Та, обхванат от сантименти от фотографията се замислям пак да си построя копие на самолет. Само, че ще ми трябва помощ от приятел, както се казва когато се опира до средства. Ще пиша пак за неспирната ми лудост като си изчистя мечтата точно какво искам да направя. Тук пускам снимки от моя изследователски период, да видите какво чудо е била държавата Царство България! Имали сме ТРИ АЕРОПЛАННИ фабрики - Божурище, Ловеч и Казанлък! А, знаехте ли го? НЕ! Защото никой не ни учеше за успехите преди 9-ти септември..
Пожелавам ви плодотворни събота и неделя, приятели!

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.