Вече сме "зелени" и "климатично-неутрални", като всички европейци! Но дали?!

Вече сме
22-09-2023г.
0
Гост-автор

И какво? Сложихме си солари. Купихме си електрички. Хапваме здравословно авокадо и чия, купени в хартиени торбички. Чакаме европроектче по Зелената сделка да вдигнем фабрика за литиеви батерии. Чудим се къде да построим едни перки - до селото или в морето... Вече сме "зелени" и "климатично-неутрални", като всички европейци!
Но дали?!

Една елементарна графика показва обаче, че консумацията на енергия по Света, осоновно от фосилни горива, си расте на макс. А с нея и унищожаването на Земята, Природата и Климата в резултат на добив, сечи, замърсяване и емисии. И то най-вече в държавите, от където си "купуваме" нашия фалшив зелен стандарт на живот. Вижте само графиките за количеството и източниците на ползваната енергия в отделни държави като Китай (водещ производител на солари и перки), Южна Корея (електрички), Мексико (авокадо), Боливия (чия), Чили/САЩ/Австралия (литий), Русия/Канада (продукти от дървесина) на сайта https://ourworldindata.org/energy#country-profiles

Графиките на всички тези държави са сходни на световната графика тук и показват, че:

1. Цената за нашия "фалшив" зелен стандарт го плащат един куп народи и тяхната природа, на другия край на Света. И то народи, които тепърва ще се борят за по-охолен живот.
2. С нашите солари и електрички нищо съществено не помагаме за отслабване на климатичната криза, може би дори напротив... 
3. Няма изгледи за постигане на световните климатични цели с тези графики, като все по-грубото поведение на Климата (горски пожари, суши, наводнения) го доказва. И времето ни изтича.

Със самозаблуди, кинти, еко-тех и лицемерие явно няма да стане. Остава ни само един полезен ход. Природата го знае. А ние?

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.