Въпросът е как САЩ ще използва това?

Въпросът е как САЩ ще използва това?
10-07-2024г.
0
Дахер Ламот

Покрай всички футболни и спортни страсти се случи и важно събитие, което може да има доста сериозно влияние - Иран тихомълком си избраха нов президент. При това доста хитро подбран.
Масуд Пезешкиян е от смесен произход. Майка му е кюрдка, а баща му е азер. Говори кюрдски диалекти, азерски и фарси. По този начин той представя трите най-големи етнически групи в Иран. Както подсказва фамилията му може и да има арменски корени. 
Масуд е хирург по професия, остро критикува действията на моралната полиция в Иран, искаше допълнителни разследвания за някои случаи. Също желае Иран да се отвори или да води диалог със запад, включително да се подновят преговорите за ядрената програма. Настоява за въвеждане на училища с кюрдски и азерски езици. В същото време подкрепя палестинската кауза и за възстановяване на връзките с всички западни и арабски страни, с изключение на Израел, заради палестинския въпрос. 
Като цяло много хитър и обнадеждаващ ход. Виждайки, че Запад иска да използва етническите различия в Иран за нова цветна революция, те избират президент от различни етнически групи.  Който е умерен и е готов за преговори и компромиси.
Въпросът е как САЩ ще използва това.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.